Thursday, July 5, 2007

Mahasiswa patut bantu bimbing remaja

TAHNIAH diucapkan kepada semua pelajar baru institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di seluruh negara. Langkah seterusnya lebih mencabar kerana melangkah ke alam mahasiswa dan bukan lagi pelajar biasa.

Sebagai mahasiswa, tanggungjawab terpikul di atas bahu cukup besar. Mahasiswa perlu menyiapkan diri dengan pelbagai cabang ilmu demi keluarga, bangsa dan negara.

Mahasiswa dianggap kelas atasan yang akan bertindak menggunakan kebijaksanaan tanpa perlu banyak disuruh. Itulah sebenarnya peranan mahasiswa masa kini.

Mahasiswa sepatutnya memainkan peranan sebagai pemimpin golongan remaja.

Pakar psikologi menyatakan, pada lingkungan umur ini, mereka lebih mempercayai kata-kata kawan berbanding ibu bapa.

Mereka akan keluar dan berkawan dengan pelbagai jenis kawan, ada yang baik dan ada juga tidak baik. Unsur ini perlu dipertimbang sewajarnya agar remaja tidak tersalah memilih kawan.

Unsur psikologi dan antropologi amat penting dalam memahami tingkah laku remaja. Teori perkembangan psikologi, yang mencadangkan bahawa remaja lebih rapat dengan rakan mereka, memberikan kelebihan kepada mahasiswa untuk mendekati golongan ini. Faktor umur amat penting, kerana ia memberikan pemahaman lebih mendalam mengenai diri seseorang.

Penganjuran program di sekolah penting untuk membentuk rasa kagum dalam diri pelajar sekolah. Rasa kagum akan memberikan motivasi kepada mereka supaya lebih bersungguh-sungguh dalam pelajaran supaya suatu hari nanti mereka juga akan melangkah ke IPT. Mungkin nampak seperti khayalan, namun dalam pengalaman penulis dan rakan, perkara ini memang berlaku. Pelajar akan berasa diri mereka ada tempat untuk berpaut dan mereka lebih fokus dalam mencapai cita-cita mereka.

Kajian menunjukkan majoriti yang terbabit dalam gejala sosial adalah daripada kalangan pelajar lepasan PMR dan SPM yang tidak melanjutkan pengajian pada peringkat lebih tinggi. Mereka menjadi bebas, tiada lagi tempat untuk berpaut. Akibatnya, mereka berpaut pada kawan yang menjerumuskan diri mereka ke lembah kebejatan.

Peranan mahasiswa adalah menyediakan tempat untuk berpaut kepada golongan ini.

Mahasiswa perlu terus merangsang dan memotivasi golongan ini untuk terus belajar. Banyak lagi peluang untuk terus belajar; universiti awam, universiti swasta, kolej komuniti dan kolej profesional.

Sekurang-kurangnya, mereka akan membantu masyarakat menjadi sebuah masyarakat berilmu dan maju.

Selain turun ke sekolah, mahasiswa harus menganggotai persatuan belia, menyertai aktiviti kemasyarakatan di kampung, menulis di akhbar dan majalah. Mahasiswa perlu menjadi idola kepada masyarakat.

Kebelakangan ini, pelbagai unsur pembaharuan dibawa masuk dan diketengahkan kepada masyarakat. Unsur liberalisasi dan ekstrimis; dua unsur yang berada pada dua hujung berbeza, amat membimbangkan aktivis masyarakat.

Malangnya, ada segelintir mahasiswa yang membawa agenda itu. Mahasiswa perlu lebih sensitif menilai dan menganalisis perkara yang berlaku di sekitar mereka. Mereka perlu lebih memahami masyarakat dengan mendalam.

Jika tidak, dikhuatiri apa yang ingin mereka sampaikan tidak tersampai, akibat tidak memahami kumpulan sasaran mereka.

Aktiviti yang ditunjukkan mahasiswa juga perlu dikawal. Mahasiswa perlu memahami keutamaan dengan jelas. Imam Yusuf Qardawi, seorang tokoh agama disegani pernah berkata, ilmu perlu diutamakan berbanding amal.

Demi mencapai ilmu yang tinggi, mahasiswa perlu mengasimilasi aktiviti dalam proses pembelajaran. Contohnya, untuk menjadi seorang idola kepada masyarakat, mahasiswa perlu cemerlang dalam pelajaran. Mahasiswa perlu bijak membahagikan masa untuk beraktiviti dan belajar pada masa sama. Jika tidak, malulah mereka bergelar mahasiswa, tetapi tidak tahu apa-apa.

Teori belajar sambil mencabar pernah berkesan kepada ramai ilmuan seluruh dunia. Lihatlah bagaimana Prof Dr Sidek Baba mencapai tahap tertinggi keilmuannya dengan mencabar dirinya untuk terus belajar, walaupun berasal dari keluarga miskin. Semua mampu dilakukan jika seseorang itu berfikiran positif, cekal dan bertawakal.

Kemasukan pelajar baru ke alam universiti adalah permulaan baru. Ditambah pula dengan dasar baru Kementerian Pengajian Tinggi yang amat positif, iaitu menganjurkan aktiviti bakti siswa kepada semua mahasiswa, maka permulaan ini adalah permulaan yang sangat baik.

Mahasiswa perlu memandang positif terhadap usaha ini, lantas menyahut seruan itu. Namun, bagi mahasiswa sendiri, mereka perlu lebih proaktif dalam segala jenis bidang.

Biarpun ramai pihak yang berbicara mengenai penggubalan semula Akta Universiti dan Kolej Universiti, mahasiswa juga perlu berpijak pada bumi nyata.

Mereka masih mampu aktif dalam pelbagai aktiviti, asalkan tidak melanggar akta itu. Akta itu tidak boleh dijadikan alasan untuk mahasiswa terus mundur, yang mengakibatkan kemunduran masyarakat keseluruhannya.

Mahasiswa perlu bangun semula. Mahasiswa perlu menjadi idola remaja dan rakan bagi mereka. Mahasiswa perlu menjuarai permasalahan masyarakat dan pada masa sama, mencapai keputusan cemerlang dalam pelajaran.

Semoga masa depan negara akan lebih gemilang dengan berkesannya peranan yang dimainkan oleh mahasiswa.

A SAFWAN MOHAMAD,
Pengkalan Hulu, Perak.

Pengurusan sistematik pulihara hutan Sarawak

Oleh Melati Mohd Ariff

HAMPIR tiga suku Sarawak dengan keluasan tanah kira-kira 12.3 juta hektar dilitupi hutan hujan tropika. ‘Emas hijau’, begitulah gelaran yang diberi kepada khazanah hutan ini dan Bumi Kenyalang dari udara seumpama ‘lautan hijau’ yang tiada penghujungnya.

Kepentingan sektor perhutanan dan industri hutan kepada ekonomi Sarawak selain industri petroleum dapat dilihat daripada pendapatan yang dijana menerusi eksport barang perkayuan.

Statistik mencatatkan nilai eksport kayu Sarawak meningkat 26 peratus kepada RM9.1 bilion pada 2006 daripada RM7.2 bilion tahun sebelumnya.

Industri perkayuan juga adalah majikan utama di negeri itu. Sehingga Mac 2007, industri terbabit menyediakan pekerjaan kepada 92,360 penduduk(kira-kira 40 peratus) bagi kedua-dua sektor huluan dan hiliran daripada keseluruhan 229,572 yang bekerja di negeri berkenaan.

Sebagai langkah proaktif untuk melindungi nilai hutan Sarawak pada masa depan, negeri itu mengamalkan Pengurusan Hutan Secara Berkekalan (SFM).

Menurut Dr Lee Huang Seng, Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Kayu Balak Sarawak (STA), SFM membolehkan kerja mengeluarkan hasil hutan dibuat tanpa menjejaskan keperluasan generasi masa depan untuk menikmati hasil barang dan perkhidmatan daripada hutan yang sama.

STA, katanya mempunyai kira-kira 600 ahli, majoritinya terbabit dalam sektor hiliran menyokong pelaksanaan SFM, antaranya menerusi Sistem Pengurusan Selektif (SMS).

“SMS ini dihasilkan selepas beberapa siri projek penyelidikan dan pembangunan yang dikendalikan dari tahun 1960-an hingga pertengahan 1970-an. Ia dijalankan menerusi projek bantuan teknikal tajaan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Hanya lima hingga tujuh pokok ditebang bagi setiap satu hektar. Pembalakan selektif ini juga meninggalkan tunggul yang akan tumbuh secara semula jadi kepada pokok yang sudah ditebang untuk kitaran penebangan akan datang. Kitaran penebangan ini biasanya selepas tempoh 25 tahun,” katanya kepada Bernama dalam wawancara di Miri baru-baru ini.

Dr Lee sendiri sudah berkhidmat lebih 30 tahun dengan Jabatan Perhutanan Sarawak dan jawatan terakhir yang disandangnya ialah Timbalan Pengarah Perhutanan.

Samling Global Limited, satu daripada enam syarikat pembalakan utama di Sarawak sudah mengambil inisiatif proaktif dengan mendapatkan persijilan bagi satu daripada konsesi atau Unit Pengurusan Perhutanan (FMU)nya di negeri itu.

Sektor A Sela’an-Linau FMU yang terletak di kawasan Ulu Baram, meliputi kawasan seluas 55,949 hektar dianugerahkan persijilan secara sukarelawan pada 2004 oleh Majlis Pensijilan Kayu-Kayan Malaysia (MTCC).

Persijilan MTCC untuk Pengurusan Perhutanan itu adalah yang pertama seumpamanya diberikan kepada sebuah syarikat perkayuan swasta di Malaysia dan juga yang pertama di Sarawak.

Memandangkan pengguna global semakin peka kepada keperluan alam sekitar dan mesra alam, persijilan perhutanan juga dilihat sebagai memberi isyarat pasaran kepada pembeli bahawa produk yang dibeli diambil dari hutan yang diuruskan sejajar dengan piawaian ketat alam sekitar dan sosial.

Sela’an-Linau FMU diuruskan oleh pelan pengurusan perhutanan (FMP) meliputi antaranya aspek penilaian sumber perhutanan, pembalakan berhemah (RIL), silvikultur, pemulihan dan penanaman semula hutan, pengurusan hidupan liar, perlindungan dan pengurusan kawasan perlindungan (kawasan tadahan air, ekopelancongan, kawasan kebudayaan dan kepelbagaian hayat) dan pembangunan komuniti.

Mengulas rasional mendapatkan persijilan ini, Naib Presiden Bahagian Sumber Perhutanan Samling, James Ho, berkata: “Kebanyakan syarikat pembalakan tidak mempunyai persijilan perkayuan, tetapi kami mengambil inisiatif ini untuk menjenamakan produk kami. Apa yang kami harapkan produk kami akan dapat harga lebih baik. Untuk pasaran Eropah iaitu tempat kami mengeksport kayu lapis kami, persijilan produk diperlukan.”

Beliau berkata,Samling komited kepada proses persijilan perhutanan secara sukarela sebagai usaha meningkatkan piawaian industri serta mempromosikan pengurusan hutan secara lebih bertanggungjawab.

James berkata, inisiatif yang diambil Samling dalam mendapatkan persijilan MTCC jelas menunjukkan pihak syarikat mengamalkan garis panduan SFM dan ini ternyata dengan inisiatif dilakukannya dalam mendapatkan persijilan MTCC.

“Kami beroperasi dalam lingkungan undang-undang dan mengikut peraturan yang memerlukan kami bertindak secara bertanggungjawab,” katanya sambil menambah ada pertubuhan bukan kerajaan yang melemparkan tuduhan bahawa syarikat itu memusnahkan hutan hujan di Sarawak.

Sambil menyifatkan dakwaan berkenaan sebagai ‘amat tidak benar’, James berkata, Samling sentiasa memberi perhatian berat kepada kepentingan pelbagai komuniti pribumi Sarawak.

“Ada 24 kumpulan pribumi di Sarawak dan kira-kira separuh daripada mereka termasuk Kenyah, Kayan, Kelabit dan Penan tinggal di kawasan konsesi kami.

“Setiap tindak-tanduk kami adalah berlandaskan undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan termasuk kebajikan masyarakat pribumi. Malah, sebelum kami memulakan sebarang operasi pembalakan, kami akan berunding terlebih dulu dengan masyarakat tempatan bagi mendapatkan maklum balas dan mencapai kata sepakat sebelum pengusahasilan dibuat,” katanya.

Buta huruf kekang kemajuan Melayu Nusantara

Oleh Badrul Hizar Ab Jabar

TIGA perkara utama yang dihadapi umat Melayu Islam di seluruh dunia pada ketika ini ialah kemiskinan, buta huruf dan juga kurang ilmu pengetahuan. Usaha untuk menyatu serta mengembalikan semula kegemilangan 300 juta umat terbabit adalah menerusi pelbagai kegiatan yang wajar diberi sokongan semua pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Ketiga-tiga elemen negatif itu juga perlu ditangani sebaik mungkin oleh masyarakat Melayu Islam di seluruh dunia dalam usaha meningkatkan semula imej masyarakat itu di tengah era globalisasi dunia sekarang supaya tidak lagi ditindas atau ditekan bangsa asing.

Sehubungan itu, Sekretariat DMDI yang menganjurkan Seminar dan Lokakarya Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) bertemakan 'Kegemilangan Melayu Sebagai Teras Pembangunan Tamadun di Kepulauan Riau' di Tanjung Pinang, Indonesia baru-baru ini dilihat mampu meningkatkan taraf hidup dan ketamadunan Melayu dan Islam yang sudah wujud sekian lama.

Bermatlamat mempertingkatkan ikatan antara masyarakat Melayu-Islam di kalangan DMDI, seminar itu turut mewujudkan hubungan kerjasama dalam pelbagai bidang terutama pendidikan, ekonomi, kebudayaan, wanita dan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

DMDI dilihat sangat serius dalam merealisasikan wawasan untuk membawa keluar umat Melayu-Islam daripada belenggu kemiskinan melalui usaha memperkasa ekonomi dan pendidikan.

Dua bidang ini sering kali diberi penekanan dalam setiap pertemuan, seminar serta lokar karya DMDI sejak ditubuhkan pada 2004.

Sebelum ini, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahukan pembangunan modal insan dilakukan bukan saja di negara ini, bahkan di seluruh dunia Islam dan Melayu di seluruh dunia. Bagaimanapun kerjasama antara negara rumpun Melayu amat diperlukan selain umat Islam itu sendiri tidak lagi boleh bergantung kepada modal tanah, buruh dan kewangan.

Saranan Perdana Menteri itu adalah tepat kerana dengan pembangunan modal insan akan membolehkan pembangunan lebih berkesan dilakukan dan mampu memperbaiki imej dan ekonomi masyarakat Islam di seluruh dunia.

Rombongan delegasi Sekretariat DMDI yang berpusat di Melaka diketuai Ketua Menteri Melaka yang juga Presiden DMDI, Datuk Seri Mohd Ali Rustam ke Tanjung Pinang, Kepulauan Riau (Kepri) pada 19 dan 20 Mei lalu mengeratkan keakraban serta hubungan silam antara Melaka amnya dan Malaysia khasnya dengan kepulauan itu.

Tidak hairanlah setiba di jeti Tanjung Pinang, rombongan Melaka diberi sambutan meriah dengan penuh adat dan tradisi masyarakat di kepulauan berkenaan.

Sikap mesra dan rendah diri yang ditunjukkan oleh Gabenornya, Drs H Ismeth Abdullah bersama Wakil Gabenor, H M Sani membuatkan kira-kira 50 peserta termasuk wakil media yang menyertai rombongan itu seolah-olah berada di negeri sendiri.

Ketika berucap pada majlis perasmiannya, Mohd Ali berkata, menerusi modal insan itu ia akan membolehkan umat Melayu-Islam melahirkan idea dan ilmu serta mempunyai inisiatif dalam mencipta barang atau perkhidmatan baru dan tidak bergantung kepada perkara sedia ada yang dicipta oleh orang terdahulu.

“Masalah buta huruf di kalangan umat Islam adalah tinggi dan perkara terbabit perlu ditangani supaya umat Islam tidak selamanya ketinggalan dan perkara ketiga yang perlu ditangani segera ialah kurangnya ilmu di kalangan ummah.

“Untuk itu, menerusi Sekretariat DMDI, ia mahukan semua negara anggotanya memerangi ketiga-tiga perkara berkenaan dan bagi tujuan itu, DMDI sudah melaksanakan pelbagai program dalam usaha meningkatkan martabat umat Islam yang juga anggota DMDI," katanya.

Beberapa perjanjian persefahaman (MoU) ditandatangani sempena Pengukuhan dan Seminar DMDI. MoU itu adalah di antara Kolej Antarabangsa DMDI dengan Sekolah Tinggi Ilmu Sosial Politik Raja Haji (STISIPOL Raja Haji) yang ditandatangani Datuk Dr Mohd Jamil Mukmin dengan Drs Zamzamil A Karim.

MoU kedua adalah antara Kolej Antarabangsa DMDI dan Sekolah Tinggi Agama Islam Miftahul Ulum antara Mohd Jamil dan Drs Syafuddin dan satu lagi perjanjian ialah antara Kolej Antarabangsa DMDI dan Lembaga Pendidikan dan Ketrampilan RANACO.

Kolej Teknologi Islam Antarabangsa Melaka (Ketiam) turut menandatangani perjanjian dengan STISIPOL Raja Haji sementara Institut Seni Malaysia Melaka (ISMMA) juga mengadakan perjanjian dengan DMDI Kepri.

Kerajaan negeri Melaka turut menyumbang RM50,000 bagi membantu pembangunan Sekolah Pondok Pengajian Al-Quran Daar-El Masir, Batam bagi membolehkan sekolah itu didirikan selepas terbabit dalam kebakaran pada 2002.

Mohd Ali berkata, sekolah itu dijangka siap sebelum bulan puasa tahun ini dan baki sumbangan sebanyak RM40,000 lagi akan menyusul kemudian apabila sekolah berkenaan siap dibina.

Ketika dalam lawatan ke Pusat Pembinaan dan Pengembangan Al-Quran (Quran Centre) di Batam, kerajaan negeri turut menghulurkan sumbangan sebanyak RM5,000.

Projek PIPP, prasarana sekolah kena seiring

KETIKA pelancaran Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) pada 16 Januari lalu, Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein memberi jaminan akan melaporkan pencapaian dan kemajuan pelan itu kepada umum supaya rakyat sama-sama mengetahui sejauh mana perancangan dibuat itu berjaya dilaksanakan. Kelmarin, beliau mengotakan janjinya apabila mendedahkan kepada umum Kad Laporan PIPP itu bagi membolehkan pelbagai pihak mendapat maklumat terkini, mengenai perkembangan pelaksanaan projek pendidikan yang menerima peruntukan terbesar dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9). Kad laporan disediakan dua kali setahun itu, meliputi pencapaian dan pelaksanaan projek pembangunan pendidikan sejak permulaan RMK-9 pada 31 Mac tahun lalu. Penyediaan laporan itu selaras dengan janji menteri berkenaan untuk melaksanakan apa yang sudah dirancang secara telus dan terbuka. Sehingga akhir bulan lalu, Kementerian Pelajaran melaksanakan 4,639 projek infrastruktur baru pendidikan dalam RMK-9 merangkumi 27.7 peratus daripada 16,735 projek infrastruktur baru bernilai RM20.704 bilion yang dirancang dalam program lima tahun itu. Ia bermakna kementerian berkenaan mempunyai tempoh kira-kira tiga tahun dari sekarang untuk melaksanakan baki projek pembangunan iaitu 12,096 atau 72.3 peratus daripada keseluruhan projek dirancang, sebelum rancangan lima tahun itu melabuhkan tirainya pada 2010.

Berdasarkan kemajuan terkandung dalam Kad Laporan PIPP pertama itu, Kementerian Pelajaran membayangkan keyakinannya semua projek dirancangkan itu mampu direalisasikan mengikut jadual. Jika tidak, masakan kementerian itu bersikap begitu telus dengan memberi perincian setiap pencapaian dan kemajuan menerusi Kad Laporan PIPP. Sekiranya prestasi itu dapat dipertahan, rakyat boleh menaruh kepercayaan terhadap keupayaan Kementerian Pelajaran untuk mencapai matlamat disasarkan dalam PIPP. Rakyat memang menghargai kesungguhan kerajaan bertindak pantas menyiapkan setiap projek PIPP mengikut tempoh mengikut jadual. Namun, pada masa sama, kementerian harus memberi perhatian serius kepada aspek kualiti kerana kita tidak mahu berlaku ‘rumah siap pahat berbunyi’ terutama berhubung kelewatan pelaksanaan atau mutu sesuatu projek. Kita akui, dalam melaksanakan apa juga projek, kita tidak dapat lari daripada berdepan dengan masalah dan kelemahan. Begitu juga dengan pelaksanaan projek dalam PIPP, tetapi setiap kelemahan itu tidak harus dijadikan halangan untuk meneruskan projek seterusnya seperti dirancang, sebaliknya ia boleh dijadikan panduan bagi memantapkan gerak kerja, seterusnya menambahbaikkan PIPP itu sendiri.

Walaupun pencapaian projek PIPP setakat ini dikira memuaskan, masih ada beberapa kelemahan yang perlu diatasi seperti bekalan elektrik dan penyediaan air bersih kepada sekolah di pedalaman dan luar bandar. Dalam keadaan negara menyambut ulang tahun ke-50 kemerdekaan, sukar kita menerima hakikat bahawa masih ada rakyat negara ini belum mengecapi kemudahan air bersih dan elektrik. Oleh itu, amat wajar kemudahan berkenaan dipercepatkan. Apapun, rakyat luar bandar sudah tentu lega dengan jaminan Kementerian Pelajaran untuk terus memberi keutamaan kepada kemudahan infrastruktur, terutama menaik taraf sekolah luar bandar, pembinaan sekolah pendidikan khas dan sekolah yang memerlukan prasarana dalam konteks sukan dan kokurikulum tanpa menidakkan kewujudan sistem aliran lain, termasuk sekolah agama rakyat dan swasta. Kita harap janji akan ditepati supaya rakyat, terutama masyarakat dan pelajar sekolah memanfaat segala kemudahan yang disediakan.

Bersama Diplomat : Perpaduan Palestin lebih utama

Oleh Abdelaziz Aboughosh (Duta Palestin ke Malaysia)

Hamas, Fatah perlu berdamai untuk bebas daripada cengkaman rejim Israel

PERJUANGAN kami adalah untuk menentang pencerobohan Israel yang memecahbelahkan negara dan rakyat Palestin. Kami bekerja keras bagi mengelak tercetusnya perang saudara untuk melindungi rakyat Palestin dan institusi pemerintahan serta memastikan proses demokrasi terus wujud. Matlamat akhir kami adalah menamatkan ‘penjajahan’ Israel di bumi Palestin.

Malangnya, kini wujud usaha untuk mengasingkan Semenanjung Gaza dari Tebing Barat, wujud kumpulan yang ingin membentuk separa negara (semi state) yang hanya dikuasai satu sayap. Kumpulan ini yang diterajui sebuah parti utama cuba melakukan rampasan kuasa di Semenanjung Gaza baru-baru ini.

Beberapa siri pembunuhan terus berlaku di kalangan anggota keselamatan Palestin di Semenanjung Gaza. Apa yang nyata, rancangan ini direstui kepemimpinan Hamas yang turut menghalang usaha Presiden Mahmoud Abbas dan pemimpin Palestin lain, yang bekerja keras untuk mengelak daripada berlaku sebarang tragedi sesama rakyat Palestin.

Paling mengejutkan, kumpulan ini menyerang ibu pejabat pasukan keselamatan negara, agensi perisikan, pasukan pencegah rusuhan serta skuad pengawal Presiden. Kumpulan ini bertindak kejam apabila melakukan pembunuhan di jalanan, menghumban saudara sendiri dari bumbung bangunan dan tindakan lain yang amat mengaibkan.

Mengapa ini semua berlaku? Ia hanya untuk mencapai impian kumpulan tertentu yang ingin mewujudkan separa negara dengan cuba mempengaruhi kehidupan, minda dan masa depan 1.5 juta rakyat Palestin di Gaza. Adalah satu kesilapan besar sekiranya ada yang memandang remeh konflik antara Fatah dan Hamas. Ia konflik antara kumpulan nasionalis dan kumpulan bersenjata, pergolakan antara kumpulan yang ingin memiliki sebuah negara merdeka berasaskan persempadanan 1967 dengan Alquds alShariff sebagai ibu negara, dengan mereka yang ingin hanya separa negara di Gaza.

Konflik Fatah-Hamas ini juga antara kumpulan yang tidak teragak-agak menggunakan kekerasan untuk mencipta sistem tertutup mereka sendiri, dengan kumpulan yang melaksanakan tanggungjawab berasaskan demokrasi dan dialog dalam meleraikan sebarang masalah.

Kami berazam untuk memastikan tindakan kejam kumpulan perampas kuasa ini dihentikan secepat mungkin. Kami juga menolak sekeras-kerasnya sebarang langkah Israel untuk mengasingkan rakyat Palestin di Gaza, apa lagi dengan mengeksploitasi tindakan kumpulan pemberontak ini.

Pihak Berkuasa Palestin mempunyai tanggungjawab mengukuhkan kesatuan serta kebajikan seluruh rakyat Palestin. Kami kini berada di persimpangan baru yang mana setiap usaha untuk berdialog selama ini menjadi sia-sia, sehinggalah kami dapat menamatkan semua tindakan rampasan kuasa, termasuk membubarkan kumpulan eksekutif yang menjadi alat utama dalam rampasan kuasa baru-baru ini.

Kepemimpinan Hamas mesti memohon maaf kepada rakyat Palestin dan Pertubuhan Pembebasan Islam (PLO) atas jenayah berdarah yang mereka lakukan. Mereka mesti menyerah semula semua kuasa, termasuk ibu pejabat mereka kepada kerajaan darurat yang sah serta mematuhi semua keputusan kerajaan baru.

Pihak Berkuasa Palestin dan seluruh rakyat akan meneruskan perjalanan ke arah masa depan yang aman dan damai. Kumpulan pemberontak tidak akan berjaya untuk mengelicirkan kami daripada laluan bagi mencapai kemerdekaan dan membebaskan seluruh rakyat Palestin daripada belenggu kemiskinan dan kemerosotan ekonomi.

Kami akan pastikan Palestin terus kekal dengan masyarakat pelbagai kaumnya, menghormati ideologi serta persamaan hak serta tanggungjawab di kalangan seluruh rakyatnya. Palestin akan kekal sebagai tanah tumpah darah seluruh rakyatnya.

Sementara itu, apabila bercakap mengenai pasukan pengaman antarabangsa, kami amat mengalu-alukan kehadiran mereka kerana ia sekali gus dapat memberi perlindungan secara langsung kepada rakyat Palestin, terutama memastikan pergerakan lebih bebas berbanding sekarang.

Selama ini, tentera Israel mengadakan pelbagai sekatan dan sentiasa mencari jalan memusnahkan harta benda rakyat kami dan membunuh tanpa mengira masa, tanpa mempedulikan jutaan masyarakat antarabangsa yang melihat, tetapi tidak dapat melahirkan sebarang bantahan.

Pasukan pengaman amat diperlukan di Gaza, terutama kawasan sempadan di bawah pentadbiran Israel dan Mesir yang dikenakan sekatan. Sebelum kejadian rampasan kuasa tempoh hari, Pihak Berkuasa Palestin dan kumpulan pemerhati Kesatuan Eropah (EU) menggunakan sempadan wilayah ini untuk membawa masuk barang serta rakyat kami juga lebih bebas keluar masuk.

Tetapi sekarang, semua barang dan lebih ramai rakyat Palestin berada di luar atau dalam kawasan persempadanan terbabit. Akibatnya, rakyat Palestin tidak mempunyai akses untuk mendapat barang keperluan utama hampir setiap masa.

Justeru, kehadiran pasukan pengaman antarabangsa amat penting di wilayah berkonflik ini, apa lagi selepas melihat kehadiran mereka seperti di Selatan Lubnan diterima baik puak Hizbullah, manakala di sempadan Syria-Israel (Bukit Golan) juga diterima baik Kerajaan Syria.

Laporan terbaru diterima, lebih 6,000 rakyat Palestin tersadai di dalam wilayah Mesir, di Rafah dan seorang ibu kepada lima anak meninggal dunia akibat cuaca amat panas. Kami mendesak Israel yang bertanggungjawab di wilayah ini supaya membuka sekatan itu serta-merta.

Dalam isu lain, ramai pihak bertanya pendapat saya mengenai tindakan Kuartet melantik bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair sebagai wakil khas mereka untuk meleraikan konflik Palestin-Israel.

Oleh kerana pelantikannya dipersetujui Amerika Syarikat dan Israel, Pihak Berkuasa Palestin juga tidak mempunyai sebarang bantahan atas pelantikan wakil yang memang bertujuan mencari penyelesaian kepada proses damai dengan mematuhi resolusi antarabangsa, terutama Pelan Damai dan inisiatif Damai Arab.

Apa lagi, Blair turut melahirkan niat untuk bekerja keras bagi meleraikan konflik mengikut penyelesaian dua negara berasaskan perjanjian dipersetujui dalam proses damai. Kami mengalu-alukan pelantikannya dan berdoa beliau berjaya dalam misinya nanti. Disebabkan ini adalah kali pertama Israel menerima dan mengalu-alukan kehadiran seorang wakil khas, kami berharap Israel akan mematuhi perjanjian proses damai dan melaksanakan apa dipersetujui.

Lebih penting, kami memohon masyarakat antarabangsa supaya mendesak Israel menghentikan tindakan agresif, terutama membunuh rakyat Palestin, memusnahkan harta benda dan menahan rakyat kami. Pada masa sama, kami berharap Israel akan melaksanakan resolusi PBB khususnya menamatkan pencerobohan ke atas wilayah kami, membubarkan penempatan Israel, merobohkan tembok ‘aparteid’, menghentikan kepungan di dalam wilayah didiami rakyat kami serta membebaskan lebih 1,000 tahanan kami di penjara mereka.

Kami amat berharap masyarakat antarabangsa akan memberi sokongan lebih padu kepada kami. Kami kini bekerja keras untuk membentuk hanya satu kuasa dengan satu kerajaan dan satu undang-undang dalam sebuah negara Palestin.

Tugas utama Presiden Mahmoud Abbas sekarang ialah untuk menamatkan rampasan kuasa di Gaza dan melaksanakan dikri Presidennya, memulihkan pentadbiran di Gaza kembali ke tangan kerajaan darurat dan mengadakan pilihan raya baru bagi menyatukan kembali rakyat Palestin.

Universiti, industri saling memerlukan

Oleh Dr Zaini Ujang

HUBUNGAN akademik-industri mempunyai sejarah tersendiri yang semakin sukar difahami. Sejak awal abad ke-20, banyak institusi pendidikan dinaik taraf sebagai universiti diasaskan kepada idealisme ilmu yang tidak begitu sinonim dengan fahaman unilitarianisme, tuntutan pasaran kerja dan perkembangan industri.

Sejak awal abad lalu, universiti ternama seperti Oxford, Cambridge dan Harvard meletakkan tembok besar pemisah antara ‘menara gading’ dengan sektor industri, realiti kehidupan dan komuniti perdagangan dengan alasan pemurniaan ilmu.

Untuk membolehkan ilmu berkembang dan dipelajari dengan penuh ketulusan oleh ‘ahli ilmu’ dan biarawan, maka universiti perlu dipisahkan daripada realiti penuh dengan pelbagai ragam ketidakwarasan, fahaman materialisme, penyelewengan, kerakusan dan kepalsuan.

Barangkali itulah juga yang memberi kesan sehingga berkembang gagasan kebebasan akademik ketika sebahagian besar biaya universiti mula ditampung pihak kerajaan selepas Perang Dunia Kedua khususnya di Eropah dan Amerika Syarikat (sebelum itu dibiayai dermawan dan peninggalan harta pusaka).

Dalam usaha memacu pembangunan ekonomi ketika ini, generasi muda, termasuk veteran perang dilatih di universiti dan politeknik dengan biaya penuh kerajaan untuk melengkapkan diri masing-masing dengan pelbagai kepakaran sesuai dengan permintaan pasaran kerja dan sektor industri.

Sebagai pulangan, pihak universiti perlu bersikap lebih utilitarian dengan memenuhi permintaan pasaran kerja dari segi falsafah, silibus dan pendekatan ilmu serta kemahiran. Sebelum itu, silibus universiti ditentukan sepenuhnya golongan akademik berasaskan idealisme ilmu ke arah melahirkan golongan yang mempunyai pemikiran, budaya dan citra intelektual sejagat.

Ketika itu, bidang pengajian dan penyelidikan di kebanyakan universiti diasaskan konsep liberal arts dengan terasnya subjek seperti falsafah, pemikiran, ekonomi, politik, sosiologi, sejarah, agama, fizik, kimia, biologi dan matematik.

Pada tahap yang lebih tinggi, pengkhususan dilakukan dalam bidang-ilmu-sarat-falsafah seperti perundangan, perubatan, ekonomi, fizik, kimia, biologi dan seni bina.

Bidang berkaitan langsung dengan dunia industri dan kegiatan ekonomi seperti kejuruteraan, perakaunan, pengurusan dan perdagangan tidak ditawarkan di universiti kerana tidak sesuai dari segi idealisme ilmu ketika itu, malah bercanggah dengan gagasan kemurniaan ilmu.

Di Britain misalnya, bidang pengajian berkaitan dengan amalan dan kehendak industri seperti kejuruteraan, perakaunan dan perdagangan pada awalnya hanya ditawarkan di politeknik dan institusi profesional.

Pada era 1960-an, perubahan mendadak berlaku menampakkan corak lebih mesra utalitarianisme menerusi penubuhan universiti ‘red bricks’ seperti Manchester, Newcastle, Leeds, Sheffield dan Nottingham.

Sehingga ke hari ini, Cambridge dan Oxford masih mengekalkan tradisi ‘pemurniaan ilmu’ itu biar beberapa bidang baru mula diperkenalkan, tetapi dirangka sedemikian supaya lebih bersifat filsafat dan konseptual.

Bidang kejuruteraan di Oxford misalnya, dikenali sebagai Sains Kejuruteraan dengan penekanan kepada prinsip dan konsep sains kejuruteraan, bukan pengkhususan dalam sesuatu cabang kerjaya (kejuruteraan kimia, awam, mekanikal, elektrik dan sebagainya).

Perubahan lebih drastik berlaku pada awal 1990-an menerusi reformasi pengajian tinggi diperkenalkan Perdana Menteri Britain ketika itu, Margaret Thatcher. Reformasi itu berjaya memecahkan ‘tembok pemisah’ antara universiti dan politeknik, menjadikan institusi pengajian tinggi lebih terbuka kepada pelbagai inovasi dan bersifat lebih utalitarian.

Pada awalnya, politeknik dibiayai kerajaan tempatan dan universiti oleh Kerajaan Pusat. Menerusi reformasi disifatkan sesetengah profesor sebagai ‘bencana’ akademik, semua politeknik diberi status universiti menggunakan mekanisme kewangan dan sistem urus tadbir sama. Oleh itu, tidak ketara lagi perbezaan peranan, pendekatan dan disiplin ilmu dalam konteks pengajian tinggi.

Universiti bekas politeknik di Britain mengekalkan identiti dan dasar liberal dari segi idealisme ilmu dengan pendekatan lebih bersifat vokasional. Pendekatan ini mendapat sambutan meluas di kalangan pelajar kerana modul pengajarannya lebih praktikal dan sesuai dengan pasaran kerja.

Kerjasama dan jalinan dengan sektor industri semakin mantap menerusi bidang pengajaran dan penyelidikan.

Sementara universiti lama dan prestij di kebanyakan negara maju semakin menyedari kepentingan industri sebagai rakan dan sasaran pasaran kerja.

Industri juga menaja program penyelidikan. Kelompok ini juga menyedari tidak semua graduan berminat menjadi pekerja ilmu dalam sektor pengajian tinggi yang memerlukan penguasaan ilmu fundamental dan teoretikal.

Kenyataannya kebanyakan graduan akan berkerja dalam pelbagai sektor lain, terutama industri dan perdagangan.

Di sinilah titik tolak sehingga menyebabkan Cambridge bersedia bersifat lebih terbuka dan utilitarian. Ia banyak menerima geran penyelidikan ditaja pelbagai pihak, termasuk industri, misalnya Yayasan Bill dan Melinda Gates menaja program penyelidikan komputer terbesar dalam sejarah.

Malah, pada 7 Jun lalu, Harvard menganugerahkan ijazah doktor kehormat kepada Bill Gates, bekas pelajar paling terkenal dan terkaya yang gagal menamatkan pengajiannya.

Semua peristiwa ini dianggap sebagai ‘pelacuran ilmu’ jika dilakukan pada 1970-an, apatah lagi pada tahun sebelum Perang Dunia Kedua. Kononnya perkembangan ilmu akan dipengaruhi mereka yang berkepentingan dan kaya-raya dengan menyediakan geran penyelidikan atau endowmen.

Sudah tentu geran itu disediakan dengan matlamat tersirat untuk meningkatkan lagi pengaruh sektor industri dalam perkembangan ilmu. Dengan kata lain, perkembangan ilmu tidak lagi bebas dari segi nilai dan penggunaannya.

Namun, semakin banyak pihak menyedari bahawa institusi pengajian tinggi bukanlah satu-satunya sektor yang menyumbang kepada perkembangan ilmu.

Dalam dunia tanpa sempadan, kecanggihan teknologi maklumat dan berkembangnya ekonomi berasaskan ilmu, maka perkembangan ilmu turut dijayakan banyak institusi lain seperti pusat penyelidikan awam dan swasta, inkubator industri, badan pemikir dan profesional, ilmuan dan perunding bebas, penulis dan pemikir.

Dalam bidang robotik misalnya, syarikat Honda dan Toyota lebih menonjol berbanding MIT atau Imperial College London (ICL). Itulah yang menyebabkan universiti ternama bersikap lebih terbuka dan bersedia untuk lebih mesra utilitarianisme dengan membuka ruang lebih luas kepada kerjasama dengan pihak industri.

Ketika ini banyak kerusi pengajian, makmal, program penyelidikan dan perundingan di universiti ternama, termasuk MIT, ICL dan Oxford ditaja hampir sepenuhnya oleh pihak industri atau tokoh korporat.

Keadaan ini nampaknya menambah lagi dinamisme perkembangan ilmu. Pihak industri berperanan mengemukakan masalah dan keperluan semasa serta menyediakan biaya penyelidikan dan penajaan lain. Pihak universiti pula mengemukakan gagasan, jawapan dan alternatif untuk membolehkan sempadan ilmu, kemahiran dan maklumat diperluaskan lagi.

Atas kesedaran ini maka Kementerian Pengajian Tinggi sudah pun memulakan inisiatif bekerjasama lebih akrab dengan pihak industri. Inisiatif berkenaan antara lain bertujuan untuk merapatkan jurang persepsi antara sektor akademik dan industri dari segi kemahiran insaniah dan teknikal.

INTI PATI

Revolusi pendidikan

Sejak awal abad lalu, universiti ternama seperti Oxford, Cambridge dan Harvard meletakkan tembok besar pemisah antara ‘menara gading’ dengan sektor industri.

Pada era 1960-an, perubahan mendadak berlaku menampakkan corak lebih mesra utalitarianisme menerusi penubuhan universiti ‘red bricks’.

Perubahan lebih drastik pada awal 1990-an menerusi reformasi pengajian tinggi diperkenalkan Perdana Menteri Britain, Margaret Thatcher dan ia berjaya memecahkan ‘tembok pemisah’ antara universiti dan politeknik.

Dalam dunia tanpa sempadan, kecanggihan teknologi dan berkembangnya ekonomi berasas
ilmu, maka perkembangan ilmu turut dijayakan banyak institusi.

Kementerian Pengajian Tinggi sudah memulakan inisiatif bekerjasama dengan pihak industri yang bertujuan merapatkan jurang persepsi antara sektor akademik dan industri.

Prof Dr Zaini Ujang adalah pengarang buku ‘Universiti: Mendokong Tradisi Intelektual’ (IKD, 1992) dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Teknologi Malaysia

Meneroka industri angkasa lepas

Oleh Prof Shah Nor Basir

PERDANA Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melakukan lawatan kerja baru-baru ini ke Pusat Angkasa Tsukuba iaitu satu daripada institusi di bawah Agensi Eksplorasi Aeroangkasa Jepun (Jaxa). Lawatan ini membuka ruang kepada penerokaan perniagaan baru dan juga perkembangan pembangunan industri aeroangkasa negara.

Perdana Menteri selaku Pengerusi Majlis Aeroangkasa Negara sudah pasti mempunyai visi yang terbentang luas untuk memajukan program aeroangkasa negara dan ingin melihat Malaysia berada setanding dengan negara maju seperti Jepun. Jepun sudah meluncur begitu maju sekali dalam bidang ini dan hampir menyaingi Amerika Syarikat dan Russia.

Dalam tempoh 25 tahun (1969-1994), Jepun melakukan satu anjakan daripada negara yang belum berjaya melancarkan satelitnya sendiri, menjadi kuasa angkasa yang baru. Agensi angkasa terawalnya yang dikenali sebagai Agensi Pembangunan Angkasa Kebangsaan (NADSA) melancar 30 roket tanpa gagal dan berjaya melancarkan beberapa rangkaian satelitnya sendiri.

Pada 1992, angkasawan pertamanya berjaya diapungkan di angkasa, dengan satu misi eksperimen angkasa dan program itu dikenali sebagai Modul Pengalaman Jepun (JEM). Kejayaan demi kejayaan yang mereka capai mengaktifkan banyak program penyelidikan baru dalam bidang aeroangkasa oleh universiti, institusi penyelidikan dan industri dalam negara terbabit.

Ia termasuk pembangunan program dikenali sebagai `stratospheric platform aeronautical system’ – sebuah pesawat selain membawa penumpang juga akan berfungsi sebagai alat komunikasi dan pemancar serta pemantauan bumi, pembangunan satelit buatan, penyelidikan graviti mikro dan pembangunan program teknologi roket.

Bermula dengan menggunakan teknologi Amerika Syarikat pada 1975 menerusi kenderaan pelancarnya N-1 dan N-2 pada 1982, Jepun berjaya membangunkan teknologi pelancarnya sendiri pada 1996 yang diberi nama sebagai H-1.

Kenderaan pelancar H-1 dibangun menggunakan teknologi MacDonnel Douglas pada tahap pertamanya dan pada tahap kedua semua rangka udara, enjin, sistem kawalan tindak-balas dan juga sistem panduan dibangunkan sendiri oleh saintis Jepun.

Kenderaan ini mampu melancarkan `payload’ sehingga 1100 kilogram ke Orbit Perpindahan Geosynchronous (GTO). Ia melebihi 50 peratus kemampuan teknologi pelancar AS dan empat kali ganda kemampuan N-2 milik Jepun yang juga sudah dibangunkan menggunakan teknologi Amerika.

Kejayaan ini memacu industri Jepun bukan saja sebagai pemangkin industri dalam negara sendiri, malah sebagai subkontraktor kepada agensi angkasa di luar negara Jepun. Industri Berat Mitsubishi (MHI) dan Industri Berat Ishikawajima-Harima (IHI) sudah memulakan pembangunan enjin cryogenci tahap kedua, pembangunan pum-turbo oleh IHI.

Nissan Motors pula sudah membangunkan bahan-dorong pepejal tahap ketiga, manakala industri seperti NEC, Mistsubishi Precision Company dan MHI berjaya membangunkan sistem pandu-arah dan panduan.

Jepun juga berjaya meningkatkan sistem komunikasi satelitnya mulai 1980. Satelit ETS-IV yang dilancarkan pada tahun itu adalah satelit komunikasi paling terbukti keberkesanan sistem elektronik dan kawalan berbanding satelit Barat.

Satelit CS-2 yang dilancarkan kemudian adalah satelit pertama beroperasi menggunakan jalur-Ka (Ka-band) 30/20GHz, walaupun saiznya kecil dengan berat 350kg jisim orbit. Satelit penderiaan jauh pula dilancar pada 1987 dengan diberikan identiti sebagai Marine Observation Satellite (MOS-1).

Satelit dengan jangka hayat reka bentuknya hanya untuk dua tahun mampu bertahan hingga 1995 melebihi enam tahun daripada jangka hayat reka bentuknya. MOS-1 membawa bersamanya meter sinar imbasan gelombang mikro dan meter sinar infra merah haba. Teknologi ini melonjakkan kemajuan sains angkasa Jepun ke alaf yang menyebabkan kegusaran Barat terhadap kepantasan pembangunan teknologinya.

Daripada gambaran ringkas perkembangan teknologi angkasa Jepun itu, ada beberapa pertimbangan yang perlu diterjemahkan hasil lawatan Perdana Menteri oleh masyarakat akademik, industri dan perangka polisi kerajaan.

Antaranya pemantapan dasar aeroangkasa negara, menilai semula Pelan Induk Aeroangkasa Negara, peranan yang harus dimainkan oleh industri dan pembangunan penyelidikan dalam bidang berkaitan oleh institusi pengajian tinggi dan institusi penyelidikan.

Menerusi pelan induk itu, jelas menunjukkan visi dan misi kerajaan dalam menjadikan negara ini sebagai hab teknologi aeroangkasa, pusat rujukan setempat dan pemangkin teknologi pada masa depan. Beberapa industri seperti baik-pulih pesawat, industri bahan komposit dan industri teknologi satelit perlu dibangunkan atau dibawa dari luar untuk menjana ekonomi negara.

Penggerak industri perlu proaktif dalam menterjemahkan visi dan misi kerajaan seperti peranan dimainkan oleh industri Jepun, antaranya Mitsubishi dan NEC. Jika kita belum berkemampuan, maka pembangunan modal insan dalam bidang ini hendaklah dijalankan secara lebih agresif bagi melahirkan penyelidikan dan pekerja profesional dan separa profesional dalam bidang berkaitan.

Adalah disyorkan sebuah majlis khas antara industri, akademik dan penggubal dasar negara dibentuk serta berjalan seiring demi memantau terlaksananya dasar negara dalam bidang ini. Kerajaan sudah menubuhkan Agensi Angkasa Negara (AAN) yang seharusnya memberikan tumpuan menyeluruh secara aktif membabitkan penyertaan semua pihak yang pakar dalam bidang ini.

Ia tidak seharus menjadi pusat golongan elit tertentu saja, sebaliknya hendaklah menggerakkan semua penyelidik, agensi penyelidikan dan industri dalam meluaskan ruang pembangunan teknologi dan ekonomi negara.

Dalam beberapa hal terutama penyelidikan, agensi ini hendak membuka ruang penerokaan lebih luas dengan tidak hanya tertumpu kepada pengumpulan data penderiaan jauh atau aktiviti melihat bulan dan bintang semata-mata.

Peranan lebih luas ini perlu melihat kepada penjanaan ekonomi negara menerusi penggalakan pembangunan industri serta galakan penemuan baru penyelidikan dalam bidang seperti avionik, baik-pulih pesawat, teknologi komposit, bahan-dorong pepejal, reka bentuk pesawat moden (hipersonik dan supersonik) dan teknologi satelit.

Pusat Angkasa Tsubuka mempunyai sejumlah besar penyelidikan pembangunan teknologi dalam pelbagai bidang utama teknologi angkasa, antaranya Weightless Environment Test System, 13mcpSpace Chamber dan Protoflight model assembly test facility.

Semua kemudahan dan program ini dirancang dengan teliti oleh Jepun bagi memberi impak sebenarnya kepada dunia bahawa kemampuan mereka setanding negara Barat dan akhirnya akan membawa negara sebelah timur menumpukan perhatian kepada Jepun. Inilah seharusnya yang menjadi sasaran dan peranan agensi angkasa negara ini.

Mungkin setakat ini kita belum berkemampuan menyaingi Jepun, Amerika dan Russia dalam teknologi ini, tetapi apakah sasaran kita untuk 10 tahun akan datang. Adakah kita masih mahu bergantung kepada mereka dalam mencapai visi negara ini.

Sudah tentu jawapannya kita tidak akan selamanya mengharap kuasa besar dalam bidang teknologi ini. Dalam bidang tertentu, kita harus menjadi pemilik utama teknologinya dan ia harus berlaku menreusi dasar mantap dan penyelidikan dirangka dengan rapi.

Negara kita boleh mencapai matlamat ini dan sasaran yang dinyatakan dalam Pelan Induk Aeroangkasa Negara akan tercapai sekiranya semua pihak menterjemah dengan tepat dasar dan visi negara.

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi harus diberikan pujian kerana meletakkan bidang aeroangkasa sebagai satu daripada bidang keutamaan program penyelidikan dan pembangunan. Yang perlu dilakukan oleh ahli akademik dan penyelidik adalah merancang pengisian yang betul dalam bidang ini serta mendapatkan pandu arah betul, juga dari Agensi Angkasa Negara.

Ia harus diselaras dan diseragamkan dengan program kerajaan seperti pembangunan program angkasawan, pengisian misi sains dalam program angkasawan, pembangunan program penyelenggaraan dan baik pulih pesawat seperti diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, penguasaan teknologi komposit, aplikasi teknologi aeroangkasa dalam pertanian dan perikanan dan satelit komunikasi.

AAN, universiti dan institusi penyelidikan harus bergandingan untuk menghasilkan sesuatu yang bermanfaat untuk masa kini dan boleh dikembangkan pula pada akan datang.

INTI PATI

Visi negara mahu memajukan program aeroangkasa negara dan setanding dengan negara maju seperti Jepun

Dalam tempoh 25 tahun (1969-1994), Jepun berjaya melancarkan satelitnya sendiri, menjadi kuasa angkasa yang baru muncul dengan penubuhan Agensi angkasa terawal dikenali sebagai Agensi Pembangunan Angkasa Kebangsaan (NADSA) dan berjaya melancar 30 roket tanpa gagal.

Pada 1992, angkasawan pertama Jepun berjaya diapungkan di angkasa, dengan satu misi eksperimen angkasa menerusi program Modul Pengalaman Jepun (JEM).

Untuk mencapai visi dan misi sebagai hub industri aeroangkasa dasar aeroangkasa negara peru dimantapkan, mengkaji semula Pelan Induk Aeroangkasa Negara, peranan yang harus dimainkan oleh industri dan pembangunan penyelidikan dalam bidang berkaitan oleh institusi pengajian tinggi dan institusi penyelidikan.

Penulis adalah Profesor Kejuruteraan Aeroangkasa Universiti Putra Malaysia

Wednesday, July 4, 2007

Syarat baru bayaran yuran UKM membebankan pelajar

SAYA adalah pelajar sarjana semester satu sesi 2007/2008 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang tidak mendapat tajaan pengajian. Saya kesal kerana pihak pengurusan pelajar siswazah mengenakan syarat baru dalam pembayaran yuran pengajian.

Saya dimaklumkan melalui surat bahawa setiap pelajar hendaklah membayar yuran penuh pengajian sebelum membuat pendaftaran kursus semasa.

Ia menimbulkan masalah kepada pelajar lama yang tiada tajaan. Sebelum ini, saya diberitahu pembayaran yuran boleh dijelaskan secara ansuran.

Pelajar akan diberi peringatan sekiranya ada tunggakan yuran pengajian hingga akhir semester.

Namun, pada semester ini, pihak pengurusan menetapkan peraturan baru dalam pembayaran yuran. Akibatnya, ia membebankan pelajar lama yang tidak mendapat tajaan pengajian untuk menjelaskan yuran penuh.

Ada pelajar lama sarjana tanpa tajaan terpaksa menangguhkan pengajiannya kerana tidak dapat menjelaskan yuran penuh pengajian.

Saya sudah menghubungi pihak pengurusan dengan hasrat untuk membayar yuran secara ansuran supaya dapat mendaftar secara online.

Namun, cadangan itu ditolak dan semua pelajar lama wajib membayar yuran terlebih dulu.

Lebih mengecewakan saya, tempoh pendaftaran kursus yang diberikan hanya dua minggu.

Pelajar lama yang lewat membuat pendaftaran kursus akan dikenakan bayaran denda.

Saya merayu kepada pihak pengurusan siswazah UKM supaya melonggarkan syarat pembayaran yuran kepada pelajar lama yang tidak punya tajaan pendidikan.

HADI,
Kuala Lumpur.

Gantung aktiviti agensi rujukan kredit

OPERASI agensi rujukan kredit (CRA) perlu digantung sementara hingga ada undang-undang melindungi hak dan privasi pengguna.

Pada 1999, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menulis kepada Bank Negara, Kementerian Kewangan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna bagi menyarankan pengenalan undang-undang melindungi pengguna.

Kami juga meminta Bank Negara mengarahkan institusi kewangan supaya tidak menggunakan perkhidmatan CRA sehingga perlindungan sedemikian disediakan.

Pada 2003, Menteri di Jabatan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Dr Rais Yatim juga menggesa lebih banyak perlindungan diberikan kepada pengguna daripada CRA seperti Credit Tip-off Services Sdn Bhd (CTOS) disebabkan aduan maklumat tidak tepat mengenai peminjam.

Berapa ramaikah pengguna menderita akibat tindakan pihak berkuasa terbabit?

Kini Bank Negara mengarahkan institusi kewangan tidak menggunakan perkhidmatan CTOS (sebuah syarikat yang tidak mendaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.)

S M MOHAMED IDRIS,
Presiden,
Persatuan Pengguna Pulau Pinang.

Interaksi : Kelemahan peraturan pantau CTOS perlu diatasi

Bersama M Thillinadan
thilly@bharian.com.my

SEJAK isu membabitkan CTOS Sdn Bhd dipaparkan, ramai pembaca menghubungi akhbar ini untuk menceritakan pengalaman pahit dan rintihan masing-masing dengan mendakwa menjadi ‘mangsa’ agensi itu.

Seorang pembaca memaklumkan nama beliau kini terperangkap dalam sistem CTOS. Beliau mendakwa menjadi penjamin kepada seorang rakan ketika membuat pinjaman dari sebuah bank. Selepas rakannya gagal melunaskan hutang dalam tempoh ditetapkan, namanya sebagai penjamin disenaraikan dalam CTOS. Selepas beberapa tahun membayar hutang rakannya berjumlah puluhan ribu ringgit, beliau memohon kepada CTOS untuk ‘membersihkan’ namanya dengan menghantar salinan surat pelepasan oleh bank sebagai bukti penyelesaian hutang berkenaan.

Bagaimanapun, CTOS enggan berbuat demikian, walaupun statusnya dalam sistem agensi itu dikemas kini sebagai ‘settled’. Akibat keengganan agensi itu mengeluarkan namanya, beliau mendakwa kini menghadapi masalah untuk mendapatkan pinjaman.

Beliau menyoal: “Apa guna saya bersusah membayar balik pinjaman itu, tetapi nama saya masih disenarai hitam CTOS”. Luahan perasaan beliau antara ratusan diterima akhbar, Jabatan Insolvensi dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk M Kayveas, sejak kebelakangan ini.

Ada juga yang menyoal mengapa ia dibenarkan beroperasi jika kerajaan tidak pernah memberi kebenaran kepada CTOS menyalurkan maklumat kewangan individu kepada institusi kewangan.

Malah, Kayveas berkata, kerajaan juga tidak pernah mengeluarkan lesen kepada syarikat itu untuk menjadi ejen carian dan menyimpan maklumat peribadi orang ramai. Jika betul CTOS tidak diberi lesen menyimpan maklumat peribadi seseorang, bukankah tindakan mereka menyalahi undang-undang, mengapa pula tiada tindakan diambil selama ini.

Antara aduan diterima mengenai syarikat itu ialah didakwa menyenaraihitamkan peminjam berdasarkan sumber tidak telus, selain tidak mengemas kini maklumat mereka kerana dikatakan tidak mempunyai mekanisme berbuat demikian. Akibatnya, seperti pemanggil di atas, ramai mendakwa menjadi mangsa, kerana tidak dapat membuat pinjaman kewangan kerana nama masih disenaraihitamkan, walaupun selepas menyelesaikan hutang.

Kayveas yang mendakwa menerima lebih 400 aduan sejak isu CTOS timbul minggu lalu, kini menjadikan CTOS sebagai perjuangan peribadinya dengan alasan mahu menyelamatkan ‘mangsa’ syarikat itu. Malah, beliau mendakwa operasi syarikat itu menyalahi Perlembagaan, mencabuli hak asasi rakyat dan mengganggu kehidupan orang ramai, selain dikatakan menyalahi tujuh undang-undang negara. Berikutan itu, beliau mahu CTOS menghentikan operasinya serta-merta.

Kayveas juga mendakwa CTOS tidak menghantar laporan kewangan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sepanjang tempoh 10 tahun lalu, selepas kali terakhir pada 1997 dengan menyatakan memperoleh pendapatan RM1.2 juta.

Bagaimanapun, CTOS beroperasi lebih 17 tahun tidak bercadang menyerah diri, malah sedia mengheret Kayveas ke mahkamah jika perlu membersihkan namanya dan membolehkan operasinya diteruskan.

Ketua Eksekutif CTOS, Chung Tze Keong, mencabar Kayveas menyenaraikan bukti kesalahan didakwa dilakukannya. CTOS mendakwa mereka bukan sistem senarai hitam seperti didakwa kebanyakan pihak, tetapi sistem maklumat rujukan atau maklumat pertama atau arkib untuk pihak itu menilai keupayaan dan tahap risiko pelanggan atau bakal pelanggan dengan membuat rujukan dan siasatan tambahan.

Mereka mendakwa hanya beroperasi untuk membantu pelanggan mengenali bakal pelanggan. Mereka mendakwa mengumpul maklumat seseorang daripada sumber awam seperti berita atau iklan akhbar dan warta kerajaan yang dianggap mereka sebagai telus dan boleh dipercayai serta bukan dengar cakap.

CTOS juga mendakwa tidak pernah membuat rating, penilaian, integriti, perwatakan atau memberi pendapat, mengenai bakal peminjam, tetapi maklumat mengenai sejarah kewangan seseorang berdasarkan pengumpulan mereka dan terpulang kepada pelanggan membuat penyiasatan sebelum meluluskan pinjaman.

Pelanggan utama CTOS ialah bank, syarikat kewangan, firma sekuriti, syarikat perdagangan, peniaga, syarikat insurans, syarikat kad kredit dan kad caj, selain firma guaman. Tujuannya untuk mengetahui status kewangan bakal pelanggan mereka sebelum mengambil risiko berurus niaga dengan orang berkenaan.

Apabila aduan ramai dibawa kepada perhatian Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, beliau turut bimbang tindakan CTOS akan menjadi penghalang atau mencengkam seseorang daripada mendapatkan pinjaman hanya kerana maklumat tidak tepat disalurkan mereka.

Walaupun, Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia (ABM) mengakui tidak bergantung seratus peratus kepada maklumat CTOS, hakikatnya mereka pelanggan utama agensi itu. Walaupun CTOS hanya memberi maklumat kepada bank dan terpulang kepada institusi itu membuat siasatan tambahan, hakikatnya juga sebaik mengetahui nama bakal peminjam disenarai dalam CTOS, mereka menutup failnya.

Sebelum keadaan bertambah buruk, adalah disarankan pihak Bank Negara Malaysia mengambil ikhtiar membetulkan keadaan, tidak semestinya menutup operasi CTOS, tetapi boleh membetulkan kelemahannya jika ada supaya masyarakat lebih yakin dan tidak menjadi mangsa.

Penulis ialah Pengarang Berita, Berita Harian

Minda Lestari : Puisi berkesan cetus semangat cintai alam

Bersama Prof Dr Zaini Ujang
zaini@utm.my

SAYA mula memahami kepentingan alam sekitar bukan menerusi kuliah di universiti atau bahan bacaan ilmiah. Saya juga tidak pernah diajar secara langsung mencintai alam sekitar ketika di sekolah. Jika ada pelajaran atau kegiatan kokurikulum, ia terhad kepada beberapa aspek alam sekitar seperti hutan dan sistem pengairan dan selebihnya untuk tujuan peperiksaan.

Kesedaran awal sebenarnya timbul apabila saya membaca dua puisi karya Sasterawan Negara, Allahyarham Usman Awang, berjudul Balada Terbunuhnya Beringin Tua di Pinggir Sebuah Bandaraya (Puisi Balada) dan Surat dari Masyarakat Burung kepada Datuk Bandar (Puisi Surat Burung).

Puisi Balada terbit pada 1979, lama sebelum timbul gerakan Islah alam sekitar di Malaysia. Puisi itu menceritakan nasib sebatang beringin berusia ratusan tahun di pinggir jalan di ibu kota yang terpaksa dikorbankan semata-mata untuk membolehkan pelaksanaan projek pembangunan. Dalam puisi itu, Usman menggambarkan pohon beringin tua itu berperanan sekian lama menadah mentari memayungi bumi. Di situlah burung-burung berterbangan menyanyi dan kupu-kupu berkejaran. Di bawah beringin itu juga anak-anak bermain di keteduhan perdunya.

Puisi Balada diakhiri dengan pengucapan terakhir ... Namaku Beringin pohon tua yang terbuang dimusuhi rancangan bernama pembangunan.

Usman tambah sinis dalam Puisi Surat Burung yang menceritakan protes masyarakat burung terhadap tindakan dilakukan Datuk Bandar dan ‘manusia kota’. Masyarakat burung menuntut menghijaukan seluruh wilayah seperti dijanjikan. Surat Burung memperihalkan nasib masyarakat burung semakin pupus akibat pelbagai projek ‘pembangunan’ sehingga melenyapkan pucuk dan akar tumbuh-tumbuhan.

Sesungguhnya, kedua-dua puisi itu begitu mempengaruhi pemikiran dan perasaan saya terhadap alam sekitar. Setiap kali saya bingung dengan pelbagai fakta dan data mengenai penyelidikan atau episod pencemaran alam sekitar maka puisi itu sering kali saya dekati. Puisi itu memberi semangat, sekali gus menyuarakan nasib alam perlu dibela!

Tidak seperti Usman yang puitis, saya hanya mampu menulis makalah ilmiah untuk tatapan rakan sebidang. Sesekali menulis makalah umum seperti Minda Lestari ini yang barangkali agak membosankan.

Puisi Usman itu sering saya deklamasi dalam acara puisi sejak lebih 20 tahun lalu. Bagi saya, sebagai peminat Usman, puisinya menggambarkan penulis, penyair dan sasterawan mempunyai peranan tersendiri dalam sejarah perkembangan pemikiran dan gerakan alam sekitar di Malaysia. Malah, mereka mempelopori pelbagai aliran dan citra pemikiran yang terhasil daripada penghayatan mereka terhadap keadaan dan persekitaran setempat.

Saya tidak pasti apakah sebelum kedua-dua puisi itu dikarang, Usman pernah membaca buku magnum opus Rachel Carson, The Silent Spring (1962) atau laporan profesor MIT berjudul Blueprint for Survival (1972). Kedua-dua buku itu mencetuskan gelombang kesedaran besar di Barat sehingga mewujudkan aliran pemikiran environmentalisme, iaitu satu fahaman menjadikan alam sekitar sebagai teras dalam setiap aktiviti kehidupan, termasuk dalam ekonomi, politik, ideologi, sosial, perdagangan, teknologi dan cara hidup. Gerakan hijau semakin berpengaruh di serata dunia ketika ini sedikit sebanyak bertitik-tolak daripada kedua-dua penulisan itu.

Ketika pertama kali membaca, cuba memahami dan menghayati Puisi Surat Burung, saya adalah pelajar aliran sains di Melaka. Ramai juga rakan saya hairan dengan minat saya terhadap puisi, malah secara sinis mendoakan saya menjadi penulis ternama seperti Usman.

Saya sebenarnya kagum bukan saja bahasa tersusun indah dan gaya penceritaan puisi itu, malah Usman seolah-olah tampil mewakili dan menyuarakan kesengsaraan masyarakat burung yang semakin tertekan dan tertindas dengan perlakuan manusia mengejar pembangunan. Sebagai manusia, saya turut bersalah jika tidak berbuat sesuatu!

Jika Usman masih hidup ketika ini dan masih giat berkarya, saya menjangka beliau akan menulis mengenai nasib beruang kutub dan penguin yang semakin terhimpit dengan kepupusan ketulan ais di Kutub Utara. Barangkali Usman akan menulis puisi Surat Beruang Kutub kepada Presiden Bush atau Balada Cairnya Ais Kutub dalam Kehangatan Bumi.

Demikianlah Usman dengan puisinya jauh melampaui zaman, khususnya dalam penampilan dan penghayatan minda lestari. Tidak seperti saya yang hanya memikirkan sesuatu isu dan penyelesaiannya secara fakta dan data saja, Usman lebih prihatin dan sensitif. Beliau menyuarakan isi hatinya dengan lantang, di sebalik kata-kata dihias dengan cerita burung dan beringin tua. Ada kalanya beliau sinis menerusi bait puisi yang sering kali menyentuh jiwa. Bagi saya itulah lebih berkesan bagi merubah pemikiran masyarakat.

Saya juga berharap lebih ramai penulis dan penyair tampil mencontohi Usman untuk menyampaikan mesej alam dan memantapkan minda lestari. Usman menyedari hanya manusia dapat ‘menghijaukan seluruh wilayah’. Itulah sebabnya Surat Burung ditujukan kepada Datuk Bandar yang bertanggungjawab merancang dan mengawasi rancangan pembangunan.

Penulis ialah Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Teknologi Malaysia

Pelbagai budaya perkasa karya seni

Oleh Dr Zulkifli Mohamad

SENI persembahan di Malaysia sudah jauh melangkah, daripada persembahan drama dan tarian Melayu di istana untuk tontonan kerabat Diraja dan bangsawan, ke pentas bertaraf dunia di bandar raya Kuala Lumpur. Begitu juga persembahan tarian rakyat yang dihidangkan ketika musim menuai dan perayaan.

Malah banyak persembahan balet, muzikal, teater dan simponi muzik dari negara seperti China, Jepun, Korea, India, Turki serta negara Eropah dan Amerika Syarikat selain Kanada, Britain dan Australia diadakan di negara kita.

Kita sendiri sudah ada Dewan Filharmonik dan Orkestra Filharmonik Malaysia (MPO) di Menara Berkembar Petronas.

Seni persembahan kita menjadi terpinggir apabila pemerintahan kolonial British mengambilalih kuasa daripada Sultan ketika menubuhkan Persekutuan Tanah Melayu dan Negeri Bukan Persekutuan. Banyak seni persembahan istana dan klasik berpindah tangan menjadi seni persembahan rakyat, malah banyak juga repertoir yang hilang begitu saja dalam abad ke-19.

Apabila kemerdekaan tercapai pada 31 Ogos 1957 dan Malaysia terbentuk 16 September 1963, kita menjadi sebuah negara baru dengan komponen rakyat dan budaya yang baru, berbeza dengan zaman Kesultanan Melayu.

Kita bukan lagi menjadi sebuah negara ‘mono-culture’ (satu bangsa), kerana inginkan kemerdekaan kita terpaksa berubah menjadi sebuah negara berbilang bangsa. Maka itulah lahirnya slogan muhibah yang melaungkan kehidupan masyarakat berbilang bangsa – Pribumi (Melayu, Orang Asli, Dayak, Kadazan dan sebagainya), Cina, India dan lain-lain.

Kini selepas hampir 50 tahun merdeka, kita sudah boleh melabelkan diri kita sebagai bangsa Malaysia dan bahasa Melayu yang menjadi Bahasa Kebangsaan, kini sudah dipanggil bahasa Malaysia, bahasa rasmi negara.

Kongres Kebudayaan pada 1970 yang menggariskan prosedur kebudayaan di Malaysia dan seterusnya melahirkan Dasar Kebudayaan Negara, tercetus sejurus selepas peristiwa pahit 13 Mei 1969, apabila orang Melayu menuntut hak budayanya.

Ramai seniman kita terpanggil melahirkan karya Malaysia, antaranya Seniman Negara Usman Awang dalam sajaknya. Begitu juga dengan Seniman Agung Tan Sri P Ramlee yang banyak membawa isu muhibah ke dalam filemnya. Lim Swee Tin, pemenang anugerah ‘SEA Write Award’ begitu ghairah menulis karya puisinya di dalam bahasa Malaysia.

Apabila negara menobatkan ‘Tahun Melawat Malaysia 2002’ dan melancarkan kempen promosi ‘Malaysia Truly Asia’, ia bukan sekadar mengetengahkan Malaysia ke negara luar malah bagi ‘menjual’ Malaysia sebagai destinasi menarik dan penuh dengan pelbagai budaya terbilang dunia seperti India dan Cina selain Melayu dan pribumi lain.

Sekali gus kempen itu adalah kempen untuk memanggil kita semua, rakyat Malaysia, untuk sama-sama berbangga dengan kewujudan kita di sini. Begitu juga dengan konsep persembahan ‘Citrawarna’, ia sebenarnya sebuah konsep untuk memperjuangkan bangsa Malaysia di dalam satu persembahan kebudayaan.

Kita di Malaysia, selepas 50 tahun Merdeka sudah terbuka bukan hanya menghadirkan ruang pementasan yang diuruskan oleh pihak kerajaan seperti Istana Budaya, Panggung Pusat Penerangan Pelancongan (MTC) Jalan Ampang, Panggung Bandaraya, Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Panggung Taman Budaya Kuala Lumpur dan ruang di luar Kuala Lumpur, kita juga mempunyai ruang disediakan pihak korporat seperti Petronas, walaupun ia hanya untuk kegunaan Orkestra Filharmonik Malaysia.

Tidak kurang juga ruang seperti Actor Studio, Pusat Persembahan Seni Kuala Lumpur (KLPac) dan yang terbaru bangunan Annexe di Pasar Seni dan Pusat Konvensyen Kuala Lumpur yang juga diusahakan pihak korporat.

Selain itu kita mempunyai ruang persendirian seperti Sutra House yang dikendalikan oleh Ramli Ibrahim sendiri serta ruang persatuan seperti Temple of Fine Arts dan Dewan Perniagaan Cina.

Istana Budaya sendiri misalnya, cuba mengetengahkan pelbagai bentuk seni persembahan di Malaysia, dari konsert muzik pop, muzik klasikal barat, etnik Malaysia kepada muzikal, drama, komedi dan tari.

Malah dalam beberapa tahun ini Istana Budaya mementaskan teater Puteri Hang Li Po yang menggabungkan dialog dalam bahasa Melayu dan Mandarin, Spellbound yang menampilkan keindahan tarian klasik India, Odissi, diterbitkan oleh Sutra Dance Company dan Aruvar, drama Tamil yang pertama kali dipentaskan di Istana Budaya.

Baru-baru ini kita menyaksikan sebuah lagi persembahan muzikal berdasarkan inspirasi tokoh Cina di Malaysia, Tan Cheng Lock. Puteri Gunung Ledang yang ditampilkan oleh Datin Seri Tiara Jacquelina pula jelas memaparkan kekayaan budaya di dalam budaya besar Melayu itu sendiri, budaya Jawa yang sudah sebati dengan masyarakat Melayu-Jawa di Malaysia.

Persembahan tari peragaan Telepuk di Muzium Alam Shah baru-baru ini pula jelas memperkasakan budaya Melayu dengan melihat budaya yang ada di Malaysia dan menampilkan budaya telepuk yang dulunya dibawa pedagang dan pemimpin Bugis pada abad ke-18.

Sebagai sebuah negara berbilang bangsa, kita harus akur dengan anugerah yang masyarakat kita mampu bertutur dalam beberapa bahasa termasuk bahasa Inggeris, maka lahirlah bentuk teater dalam pelbagai bahasa – bahasa Inggeris, Melayu, India, Cina serta dialek lain.

Mak Yong dan wayang kulit sendiri dituturkan di dalam dialek Kelantan, Mek Mulong di dalam dialek Kedah, Randai di dalam dialek Minang. Malah kita di Malaysia juga ada Opera Cina berdialek Hokkien dan Teow Choo. Kuala Lumpur Performing Arts Centre di Sentul juga sudah menampilkan teater kontemporari di dalam dialek Kantonis.

Mungkin agak sukar untuk menampilkan teater di dalam pelbagai bahasa, tetapi hakikatnya teater sebegini sudah pernah ditampilkan di Malaysia dan ia boleh menjadi salah satu alternatif untuk mempelbagaikan bentuk dan bahasa.

Bagaimanapun, kita juga boleh terus memperjuangkan teater dalam satu bahasa, iaitu bahasa Malaysia atau juga bahasa antarabangsa kita, bahasa Inggeris. Malah kita boleh terus membincangkan isu kepelbagaian budaya dan agama serta melahirkan bentuk baru di dalam dunia teater.

Kita sebenarnya sudah ada banyak contoh bentuk teater pelbagai budaya di Eropah dan Amerika. Mungkin kita boleh menggabungkan kepelbagaian kita di dalam teater gerak dan tari, yang tidak banyak menuturkan kata-kata.

Penulis adalah pensyarah Pengurusan Seni Persembahan di Pusat Kebudayaan, Universiti Malaya. Beliau aktif berkarya bersama kumpulan teater tarinya, Svarnabhumi Studio.

Bank Negara patut wujud badan bekal maklumat kredit

KHIDMAT syarikat Credit Tip Off Service Sdn Bhd (CTOS) yang digunakan oleh bank dan syarikat kewangan dalam menentukan status kewangan peminjam menimbulkan keraguan orang ramai ekoran laporan hangat mengenainya sejak akhir-akhir ini. Memang tidak siapa yang suka maklumat peribadi mereka khususnya berkaitan dengan kewangan, dikumpul dan disimpan pihak ketiga. Bagaimanapun, kerana ia sudah menjadi amalan institusi kewangan, bakal peminjam tidak boleh berbuat apa-apa sehingga ia ditimbulkan baru-baru ini, apabila ia menjejaskan peluang orang ramai mendapatkan pinjaman kerana rekod lamanya yang belum dikemas kini. Kita hairan kenapa pihak bank menggunakan CTOS sedangkan ia boleh memperoleh maklumat seumpamanya daripada Sistem Rujukan Maklumat Kredit Berpusat (CCRIS) yang lebih tepat dan sentiasa dikemas kini dengan pengawasan Bank Negara. Pengerusi Persatuan Bank Dalam Malaysia (ABM), Datuk Seri Hamidy Hafiz mengaku bahawa bank tempatan menggunakan khidmat CTOS untuk mendapatkan maklumat latar belakang individu dan syarikat, tetapi tidak menggunakan maklumat firma berkenaan sebagai kriteria utama sebelum meluluskan permohonan pinjaman. Khidmat berkenaan digunakan bagi mendapatkan maklumat sama ada pemohon pernah diambil tindakan saman sivil, muflis, petisyen dan bagi mendapatkan latar belakang pengarah syarikat.

Setakat ini CTOS mempunyai 13 juta maklumat membabitkan 780,000 individu, sebahagian besarnya Melayu dan menawarkan perkhidmatan kepada institusi perbankan bagi tujuan pengesahan status peminjam dan sebagainya dengan bayaran tertentu. Syarikat itu dilaporkan beroperasi tanpa mengemukakan laporan kewangan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sepanjang 10 tahun lalu. Maklumat peribadi dan rekod mengenai status kewangan seseorang, seharusnya berada di tangan pihak berkuasa bukan syarikat persendirian yang mungkin terdedah kepada penyalahgunaan. Kita amat bersetuju dengan saranan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mencadangkan Bank Negara Malaysia (BNM) menubuhkan sebuah badan pembekal maklumat kewangan berikutan kontroversi perkhidmatan maklumat kredit dikeluarkan CTOS. Sudah pasti orang ramai lebih yakin apabila pihak BNM berbuat demikian dan bank pusat itu memang berkeupayaan. Kita tidak mahu berlaku sesuatu tidak diingini jika perkhidmatan status kewangan individu seperti ditawarkan CTOS dibiarkan tanpa kawalan, kerana ia boleh menimbulkan aduan daripada individu teraniaya kerana maklumat diberikan tidak cukup dan tidak dikemas kini. Dari segi etikanya, kurang sesuai orang ketiga atau mana-mana badan di luar pihak berkuasa, mengendalikan ‘kerja mengintip dan sulit’ seperti itu.

Kita berpendapat CTOS tidak patut menjadi penghalang atau mencengkam seseorang daripada mendapat pinjaman hanya kerana maklumat tidak tepat yang disalurkan syarikat berkenaan. Malah, Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop memberi amaran bahawa tindakan akan diambil terhadap bank yang masih menjadikan CTOS sebagai rujukan status kewangan. Kita difahamkan kerajaan boleh mengambil tindakan terhadap CTOS kerana melanggar tujuh akta, tetapi tidak berbuat demikian bagi memberinya peluang mengemaskinikan 13 juta maklumat disimpannya sebelum dikenakan tindakan. Memandangkan isu ini membabitkan kepentingan orang ramai, sekiranya apa dilakukan syarikat berkenaan menyalahi peraturan atau undang-undang dan dilihat sebagai mencampuri urusan peribadi individu, adalah wajar tindakan tegas diambil. Ia penting bagi memastikan tiada pihak begitu mudah memperdagangkan maklumat peribadi seseorang, apa lagi jika ia tidak betul.

Anugerah PR bukan cara bijak tangani pelarian di Sabah

Oleh Roslee Mardan (Universiti Utara Malaysia, Sintok, Kedah)

KENYATAAN Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengenai isu pelarian Filipina di Sabah baru-baru ini tentunya mengejutkan ramai pihak di Sabah terutama Ketua Menteri Sabah sendiri iaitu Datuk Seri Musa Aman.

Beliau agak terkejut dan segera meminta Mohamed Nazri membuat penjelasan lanjut. Baru-baru ini Mohamed Nazri menyatakan bahawa pelarian Filipina di Sabah lambat laun akan diberi taraf kerakyatan PR atau penduduk tetap di negeri itu.

Taraf kerakyatan ini akan diberi kepada pemegang dokumen IMM13, manakala asas yang mendorong beliau mengeluarkan kenyataan itu adalah kerana ia satu usaha jangka panjang kerajaan menangani kebanjiran pendatang asing di Sabah. Dianggarkan 10,000 hingga 15,000 rakyat Filipina berstatus pelarian di Sabah belum memperoleh dokumen IMM13 dan menurut menteri itu, langkah mengesahkan status mereka sedang dijalankan.

Sebagai anak watan negeri Sabah yang bimbang konflik sosial di negeri itu, saya berasa terpanggil untuk melontarkan sedikit pandangan berhubung isu ini. Kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu perlu diperjelaskan kepada pucuk pimpinan kerajaan Sabah dengan segera kerana nanti akan mengeruhkan permasalahan sosial serius jika ia dilaksanakan pada masa akan datang.

Sudah tentu rakyat Sabah menghormati niat kerajaan. Namun, langkah berkenaan pada pendapat saya bukanlah langkah berkesan bagi menangani masalah. Sebagai asasnya, kita perlu sama-sama memahami senario kehidupan warga asing khususnya pelarian Filipina di Sabah.

Umumnya kita mengetahui, masalah pendatang asing bukan saja menghantui negeri Sabah, malah pada hari ini, pendatang asing sudah pun membanjiri bandar besar di seluruh negara. Impak daripada kebanjiran pendatang asing ini jelas semakin membimbangkan terutama dari segi konflik sosial dan keselamatan negara.

Contohnya, kes jenayah seperti rogol, bunuh, rompak, samun dan ragut. Ini belum mengambil kira pencemaran bandar, pelacuran serta masalah setinggan. Benar bahawa warga tempatan juga terbabit dalam jenayah di negara ini.

Tetapi jika tidak disumbangkan oleh kegiatan jenayah daripada pendatang asing, statistik jenayah di negara kita tidaklah seteruk seperti dilaporkan.

Sebenarnya harus difahami bahawa Sabah satu-satunya negeri di Malaysia sudah lama 'berendam air mata' akibat kebanjiran pendatang asing. Ini dialami terutama penduduk tempatan sendiri.

Sebab itu, disarankan agar Kerajaan Persekutuan perlu memberi perhatian serius kepada penyelesaian terbaik terhadap masalah ini. Kerajaan Persekutuan disarankan agar memahami sedalam-dalamnya akan kepentingan penduduk tempatan Sabah, yang sudah tidak mampu berbuat apa-apa untuk berhadapan dengan pendatang asing.

Kebanyakan rakyat asing ini datang sama ada bekerja sebagai buruh binaan sah atau datang secara haram. Pada masa kini penduduk tempatan Sabah mendakwa mereka (warga asing) dilihat telah berjaya 'menawan' bandar utama di negeri itu sehinggakan wajah sebuah bandar yang sepatutnya cantik dan indah, dicemari sikap negatif warga asing ini.

Di pinggir bandar, pendatang asing membina rumah setinggan. Agak menghairankan pula, rumah setinggan dibina sejak tahun 80-an kini sudah dinaik taraf menjadi sebuah kampung. Berkali-kali pihak Majlis Perbandaran Kota Kinabalu pada masa itu (kini Majlis Bandaraya) merobohkan perkampungan terbabit.

Pihak berkuasa tidak mempunyai pilihan selain terpaksa menyediakan kemudahan asas bagi memenuhi tanggungjawab kemanusiaan kepada penduduk warga asing.

Masalah tahap kebersihan di bandar utama di Sabah juga disebabkan faktor atau sikap 'pengotor' warga pendatang asing. Sampah sarap kelihatan bertaburan. Malah, ada masanya pihak berkuasa dituduh tidak menjalankan tugas dengan sempurna.

Dengan mengambil contoh di Kota Kinabalu, misalnya, kedai makan menjadi lokasi meminta sedekah oleh golongan kanak-kanak pendatang asing. Malah di tepi jalan raya, wanita warga Filipina berniaga secara haram.

Antara barang diniagakan ialah barangan rokok dan pakaian. Didapati semua barangan berkualiti rendah. Dari sudut ekonomi juga warga Filipina atau pendatang asing ini kebanyakannya bekerja sebagai buruh kasar dalam sektor pembinaan dan pembantu di pasar raya, kedai runcit dan tukang sapu.

Keadaan hidup warga Filipina seolah-olah tidak terurus mencacatkan pemandangan negeri Sabah terutama di kawasan bandar.

Kita perlu melihat kesan jangka panjang kepada negara dan bangsa. Walaupun kita mempunyai wawasan mewujudkan sebuah negara bangsa iaitu bangsa Malaysia dengan kepelbagaian kaum, kita hendaklah bijak memastikan bangsa dibina dan diadun daripada bangsa berkualiti.

Tak salah bomoh jampi guna ayat al-Quran

Oleh Mohd Feroz Abu Bakar

MINGGU lalu, akhbar ini melaporkan bomoh di Pasir Mas, Mohamad Arifin Ibrahim, 59, mengebumikan enam batang pisang sebagai kaedah 'membuang' makhluk halus yang mengganggu pesakitnya.

Pada 19 Jun lalu pula, Berita Harian melaporkan seorang bomoh wanita di Jalan Pantai Cahaya Bulan, Kota Bharu menari bogel beramai-ramai ketika mengamalkan sejenis ajaran dan merawat pesakitnya.

Februari 1995, Mahkamah Tinggi Temerloh menjatuhkan hukuman gantung sampai mati ke atas Juraimi Husin serta pasangan bomoh Maznah Ismail atau Mona Fandey dan Mohd Affandi Abdul Rahman.

Ketiga-tiga mereka didapati bersalah membunuh bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Talam, Datuk Idros @ Mohamad Mazlan Idris.

Semua kes yang dilaporkan media atau tidak dilaporkan, menggambarkan kepercayaan kepada bomoh, dukun atau pawang masih popular di kalangan penduduk negara ini, sama ada di kalangan rakyat biasa hinggalah kepada orang kenamaan.

Bomoh adalah tabib kampung mengubati orang sakit menggunakan cara tradisional atau cara kampung, iaitu jampi. Dukun pula ialah orang yang mengubati orang sakit atau memberi ubat cara kampung dan tradisional dengan membaca jampi serapah dan sebagainya.

Dukun dianggap orang yang mempunyai kebolehan istimewa untuk melakukan sesuatu, biasanya dengan menggunakan kuasa ghaib. Dukun juga adalah orang yang pandai mengubati orang sakit menggunakan jampi mantera dan sebagainya.

Orang Islam di negara ini mempunyai kepercayaan dan amalan tradisi yang ada pengaruh daripada fahaman animisme, Hindu dan sebagainya.

Islam tidak membenarkan umatnya menggunakan sihir kerana Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: “Jauhilah tujuh perkara yang merosakkan”. Para sahabat bertanya, “Apakah tujuh perkara itu?” Baginda menjawab, “Menyekutukan Allah, sihir, membunuh orang tanpa hak, makan riba, makan harta anak yatim, lari dari medan perang dan menuduh perempuan baik melakukan maksiat terkutuk.” (Hadis riwayat al-Bukhari)

Pensyarah Fakulti Usuludin Universiti Malaya, Dr Mohd Muhiden Abd Rahman, berkata penyakit datang dari Allah dan Allah juga yang mampu menyembuh mereka ditimpa penyakit.

Beliau berkata, memang diakui salah satu kategori rawatan ialah kaedah yang berunsurkan metafizik dan berasaskan jampi, tangkal, azimat dan al-Nusyrah (bacaan tertentu pada air atau ditulis pada kertas, tapak tangan atau pinggan).

Namun, menjadi tugas pesakit atau orang yang membantu pesakit memastikan cara perubatan secara metafizik atau jampi itu menepati rawatan Rasulullah yang dikenali al-Tibb al-Nabawi.

Ini disebabkan Islam menitikberatkan soal akidah, syariah dan akhlak. Amalan dan kepercayaan yang tidak berdasarkan kepada sumber asal al-Quran, hadis, ijmak dan qias akan ditolak.

Dalam konsep perubatan Islam, hanya Allah saja yang berkuasa mutlak menentukan sesuatu dan menjadikannya, lebih-lebih lagi sakit dan sembuh adalah hak-Nya. Manusia disuruh berusaha dan berikhtiar.

Mufti Perak Datuk Seri Harussani Zakaria ketika dihubungi di Ipoh, Perak berkata, tidak salah bagi umat Islam mengamalkan konsep perubatan metafizik atau jampi, dengan syarat kaedah itu menggunakan ayat al-Quran dan tidak menyekutukan Allah.

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: “ Berkata Abu Zubair, aku dengar Jabir bin Abdullah berkata, seorang lelaki daripada kami disengat kala jengking, Ketika itu kami duduk bersama Rasulullah SAW. Berkata seorang lelaki, wahai Rasulullah, bolehkah kamu jampi? Baginda bersabda: “Barang siapa yang mampu antara kamu untuk memberi manfaat kepada saudaranya, maka hendaklah dilakukan."

Dalam sejarah Islam memang wujud cara perubatan tertentu seperti yang dilaksanakan oleh Rasulullah SAW dan sahabatnya. Selain kaedah perubatan biasa, mereka juga menggunakan doa, khusus bagi mengubati penyakit seperti yang terdapat dalam buku perubatan.

Namun, mereka tidak menggunakan kaedah atau kepercayaan yang tidak dikehendaki syarak seperti dengan memanggil roh datuk nenek, roh wali, syeikh atau khadam tertentu.

Dibolehkan untuk melakukan jampi kepada diri, keluarga atau orang lain yang ditimpa kesusahan kerana jampi adalah doa perlindungan berdasarkan syarak.

Jampi dianggap perlindungan yang dibacakan kepada seseorang yang menghidap penyakit.

Jabatan Agama Islam Perak mengeluarkan garis panduan kepada umat Islam, khususnya mereka yang terbabit dengan perbomohan tradisional supaya terhindar daripada amalan bertentangan dengan akidah, syariat dan akhlak Islam sebenar.

Garis panduan itu perlu dijadikan asas dan panduan supaya dapat mengelakkan diri daripada penyelewengan dalam akidah dan syariah Islam.

Allah berfirman dalam Surah Yunus: Ayat 106: Maksudnya “Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyembah atau memuja yang lain dari Allah, yang tidak dapat mendatangkan manfaat kepadamu dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepadamu. Oleh itu, sekiranya engkau mengerjakan yang demikian, maka pada saat itu menjadilah engkau dari orang yang berlaku zalim (terhadap diri sendiri dengan perbuatan syirik itu)".

Dari segi asal-usul bomoh, garis panduan itu menyatakan individu atau kumpulan tidak boleh mendakwa perbomohannya bersumber daripada Nabi Muhammad SAW, para anbia atau diambil dari al-Quran dan hadis atau berasal daripada amalan sahabat nabi, jika tidak berdasarkan alasan kukuh, iaitu nas al-Quran dan hadis.

Orang ramai yang ingin mendapatkan khidmat bomoh, pawang atau dukun perlu memerhati atau bertanya kaedah digunakan dalam rawatan untuk mengelakkan pertentangan dengan syariat.

Matlamat perbomohan hendaklah yang baik seperti untuk kesihatan tubuh, kerukunan hidup bermasyarakat dan berumahtangga.

Dilarang sama sekali menggunakan khidmat bomoh untuk membalas dendam, membuat aniaya, menakutkan orang lain, mengugut, mengkhianati dan perlakuan jahat yang lain.

INFO

Ciri bomoh dan amalan perubatan mengikut Islam

Bomoh hendaklah beragama Islam, akil baligh.

Bomoh tidak boleh melakukan perkara boleh membawa syirik, sama ada melalui iktikad, perkataan atau perbuatan.

Tidak meninggalkan ibadat wajib seperti solat fardu, puasa dan zakat.

Tidak melakukan maksiat, jenayah.

Bomoh tidak memecah-belahkan masyarakat dan keluarga.

Tidak mentafsir ajaran Islam mengikut hawa nafsu.

Tidak memasukkan atau menggunakan unsur bercanggah dengan Islam seperti sihir, ilmu hitam dan menurun yang tidak wajar serta boleh membawa kepada kufur dan syirik.

Tidak boleh bersahabat dengan makhluk ghaib seperti jin dengan tujuan mendapat pertolongan.

Aspirasi : Politik kampus bentuk modal insan

Bersama Radzi Latif
radzilatif@yahoo.com

PENDAFTARAN pelajar di sebahagian daripada 20 institusi pengajian tinggi awam (IPTA), termasuk Universiti Malaysia Kelantan dengan 400 pelajar barunya, sudah bermula hujung minggu lalu. Pendaftaran pelajar baru dan lama untuk semester kali ini berterusan minggu depan sehingga tempoh pendaftaran berakhir.

Bagi mereka yang belum pernah berpisah dengan keluarga, ini pengalaman baru dalam hidup. Dengan menjejakkan kaki ke menara gading, maka termakbul harapan keluarga melihat mereka menuju puncak kejayaan. Tidak sia-sia mereka menelaah buku siang dan malam untuk mendapatkan keputusan cemerlang.

Bagi mereka yang tidak mendapat tempat di IPTA atas sebab tertentu, tidak bermakna pintu meneruskan pelajaran turut tertutup rapat. Selain banyak pusat pengajian bertaraf institusi dan kolej yang boleh dijadikan tempat sandaran, pelajar juga boleh meneruskan pelajaran di institusi pengajian tinggi swasta (IPTS). Disebabkan ada kosnya, ia memerlukan pengorbanan ibu bapa, bagi keluarga mampu, ia tidak menjadi masalah. Malah, ramai juga menghantar anak di luar negara.

Di kampus, tidak kiralah universiti mana ditempatkan, pelajar akan menempuh hidup baru. Di kampus jugalah akan menguji tahap ketabahan hidup, selain menghadapi pelajaran dan tugasan diberikan pensyarah dan tenaga pengajar. Selain menimba pengalaman dalam hubungan sosial dengan kawan yang berbeza latar belakang, mereka juga tidak lepas daripada menghadapi realiti politik kampus.

Walaupun ia dianggap sesetengah pihak sebagai kegiatan bukan akademik, ia juga satu latihan persediaan untuk menghadapi dunia luar kelak. Kegiatan pelajar ini menolak andaian terhadap kongkongan yang dikatakan berakar umbi kepada Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971.

Biasanya, dalam perdebatan atau perbincangan membabitkan pihak luar dengan masyarakat kampus, isu politik pelajar sering mendapat perhatian. Masalah politik di kampus universiti, terutama di IPTA bukan perkara baru. Ia berakar umbi sejak berpuluh-puluh tahun hinggakan timbul pelbagai slogan menggambarkan ‘suara’ atau ‘kuasa’ pelajar.

Ada juga pelajar menganggap bahawa mereka kumpulan elit dalam masyarakat, sedangkan hakikatnya mereka masih bergelar pelajar. Semua ini berlaku kerana pelajar mahu dilihat peka dan matang kepada setiap perkembangan semasa yang membabitkan isu nasional dan antarabangsa. Di Malaysia, pelajar digalakan meletakkan keutamaan kepada soal pelajaran melebihi perkara lain. Namun, tidak ada larangan untuk mereka mengambil bahagian dalam ‘politik kampus’, asalkan tidak mengabaikan pelajaran. Kecemerlangan mereka diukur daripada keputusan peperiksaan, bukan pembabitan dalam kegiatan kampus semata-mata.

Yang nyata, bagi kebanyakan pelajar, sebaik menamatkan pengajian, mereka sudah bertaraf pengundi apabila usia mereka melebihi 21 tahun. Berkemungkinan, larangan kepada mereka untuk bergiat dalam politik kampus akan menyebabkan mereka tidak berminat dalam kegiatan politik. Apa diharapkan, ketika di kampus, pembabitan pelajar mestilah berpada-pada. Aliran pemikiran pula mestilah untuk kebaikan dan kesejahteraan rakyat dan negara. Kecenderungan pelajar yang menyokong aspirasi kerajaan adalah satu keadaan yang amat menggalakkan. Boleh dikatakan sejak 2000, pemikiran pelajar agak rasional, condong kepada gerakan prokerajaan dan kurang memihak kepada gerakan penentangan. Di IPTS, keadaan agak berbeza kerana pelajar tidak begitu berminat dalam isu begini.

Kemungkinannya, mereka terpaksa menumpukan masa dan perhatian kepada pelajaran kerana menyedari kos ditanggung dan dibayar keluarga untuk membolehkan mereka belajar di IPTS. Mereka terpaksa menanggung pembiayaan pengajian sendiri. Aliran politik kampus yang condong kepada aliran pemikiran prokerajaan semakin perkasa sejak penubuhan Majlis Perunding Pelajar Kebangsaan (MPPK) yang ditubuhkan pada 2001 yang kini dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Majlis dirancang bermesyuarat dua kali setahun dan menerusi wadah itu, pemimpin pelajar dapat menyuarakan pandangan dan pendapat secara harmoni, jujur dan dengan cara tidak berkonfrantasi. Tradisi itu kini sudah dibudayakan pemimpin kerajaan. Setiap pemimpin kerajaan kini mula ‘mesra siswa’ baik dalam negeri mahu pun di luar negara. Hakikatnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak pernah melupakan pelajar di luar negara, begitu juga timbalannya. Setiap kali ke luar negara, pertemuan dengan pelajar Malaysia pasti diselitkan dalam program lawatan. Malah, mereka memberi masa secukupnya untuk mendengar luahan perasaan pelajar menerusi dialog.

Di dalam negara, interaksi lebih kerap dengan pelajar institusi pengajian tinggi tidak diabaikan bahkan pemimpin kerajaan sering memberi keutamaan untuk menerima jemputan persatuan mahasiswa yang inginkan kehadiran kepemimpinan kerajaan dalam majlis dialog, forum, khemah kerja, operasi khidmat masyarakat (opkim) yang mereka anjurkan.

Politik kampus berjaya menghasilkan ramai graduan berdaya kepemimpinan dan prihatin terhadap isu – isu kemasyarakatan. Majikan swasta dan jabatan kerajaan sering memberi pandangan positif terhadap kualiti dan prestasi eksekutif mereka yang pernah menjadi pemimpin mahasiswa. Rata-rata mereka mempunyai inisiatif tinggi, kreatif, tidak mudah putus asa bila berdepan masalah, mahir memberi motivasi kepada rakan sepejabat, berkorban masa cuti untuk menyiapkan kerja, memiliki keyakinan diri serta dapat berkomunikasi dengan baik.

Tidak hairanlah apabila disemak latar belakang ahli politik yang pernah menjadi pemimpin mahasiswa, mereka itu terbukti amat prihatin terhadap isu rakyat dan punya semangat pengorbanan yang tinggi membela nasib pengundinya. Graduan yang pernah menjadi pemimpin mahasiswa yang berkecimpung dalam politik menginginkan satu budaya keterbukaan di dalam parti politik yang ingin mereka sertai sebagai ahli. Graduan yang aktif di dalam politik kampus khasnya yang pernah menjadi pemimpin mahasiswa adalah satu kelompok warga muda yang amat berharga kepada negara. Mereka aset yang boleh dimasukkan di dalam tangki bakal pemimpin pelapis dalam politik, khidmat awam dan sektor swasta.

Amat baik sekiranya Kementerian Pengajian Tinggi di bawah pimpinan Datuk Mustapa Mohamed mula mengumpul bank maklumat berkaitan pemimpin mahasiswa serta memantau kemajuan mereka di dalam kampus, menyediakan satu khidmat sokongan khas untuk mereka memasuki pasaran kerja di dalam sektor sektor strategik yang memerlukan ketrampilan kepemimpinan dengan harapan potensi mereka tidak dibazir atau disia-siakan. Pengwujudan Alumni Kepemimpinan Siswa juga boleh difikirkan bagi memastikan kesinambungan tradisi membela rakyat terus dipraktikkan setiap ahli alumni menerusi kerjasama erat dengan kepemimpinan kerajaan Persekutuan dan negeri.

Datuk Dr Mohd Radzi Abdul Latif adalah Presiden Yayasan Kajian dan Strategi Melayu (YKSM)

Tuesday, July 3, 2007

Budaya mesra pelajar IPT elak kes buli

SELAMAT datang kepada penghuni baru kampus universiti di seluruh negara bermula kelmarin. Dalam minggu suai kenal, mereka akan didedahkan pelbagai perkara positif untuk melahirkan insan berilmu. Bagaimanapun, ada ketikanya mereka turut terperangkap dan tidak terlepas dengan tindakan keterlaluan pelajar senior.

Dalam hal ini, budaya ‘raging’ di kalangan mahasiswa yang baru melangkah masuk ke alam universiti sudah tidak relevan. Budaya yang lebih berbentuk legitimasi dan kuku besi ini dianggap sudah lapuk dan tidak sesuai diguna pakai dalam mendidik kumpulan pelajar baru.

Jika dulu, budaya membuli atau meraging dikatakan perlu untuk menundukkan ego kumpulan remaja dan belia, sekarang, pendekatan bercorak lebih mesra, tetapi tegas dilihat sebagai alternatif.

Umum mengetahui bahawa budaya keras yang diamalkan warga kampus terdahulu mempunyai tujuan murni. Contohnya, mereka inginkan pelajar baru ini menghormati sempadan senioriti dalam kehidupan mereka di kampus.

Namun begitu, ramai tidak dapat memahami maksud murni itu. Lantas, mereka mengambil mudah budaya keras ini dan mengamalkannya secara membabi buta. Akibatnya, pelajar baru hilang rasa hormat kepada senior. Perkara ini kerap berlaku kebelakangan ini, yang akhirnya mengakibatkan pertembungan antara senior dengan junior.

Justeru, suatu pendekatan baru perlu dilaksanakan. Pelajar baru ini adalah daripada kalangan mereka yang baru melangkah ke alam dewasa, iaitu zaman di mana mereka lebih suka pendekatan berkawan, bukan dikawal. Pendekatan yang berbentuk ‘pujukan rasional’ menjadi opsyen dalam mengurus golongan ini. Pendekatan ini adalah pendekatan lembut dimulakan dengan pembentukan hubungan baik, ‘ice-breaking’, dan akhir sekali ialah pujukan rasional.

Terma ‘pujukan rasional’ membawa maksud, seseorang pemimpin itu memujuk pengikutnya dengan memberikan sebab dan akibat sesuatu peraturan itu dikenakan. Daripada pengalaman kami, pendekatan ini memberikan impak lebih menyeluruh demi menjayakan proses pendidikan jangka masa panjang.

Hubungan yang baik dapat dijalinkan apabila pengendali mengenali kumpulan sasarnya. Secara umum, kumpulan belia masa kini majoritinya lebih gemarkan cara hidup kasual. Suatu pendekatan lebih kasual diperlukan untuk mendekati golongan ini. Pengendali program orientasi perlu mengambil kira mood pelajar ketika mengendalikan program ini.

Namun, mereka juga harus sentiasa ingat objektif dan prinsip, iaitu untuk memimpin pelajar baru mengenali dunia baru. Sempadan kebebasan perlu diperjelas kepada pelajar baru ini dalam bentuk nasihat. Inilah yang dikatakan kebebasan terpimpin; mereka bebas untuk bersuara dan melakukan apa saja, asalkan mereka tidak melepasi batasan tertentu.

Senyum dan Salam (Smile and Salam) yang digunakan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) kampus Kuantan menjadi titik-tolak kepada persaudaraan berpanjangan antara junior dengan senior. Semua ahli jawatan kuasa minggu orientasi diminta mengukir senyuman dan menyebarkan salam apabila bertemu pelajar baru.

Akhirnya, kekuatan ukhuwah dan persaudaraan dapat dirasai pelajar baru dan proses mendidik akan dapat diteruskan walaupun minggu orientasi berakhir. Persaudaraan yang kukuh bermula daripada keterbukaan. Itulah ramuan berjayanya program orientasi di sesebuah pusat pengajian tinggi.

AHMAD SAFWAN MOHAMAD,
Pengurus Program Taaruf Week 2007/08,
UIAM Kampus Kuantan.


3/7/2007

Rukun Negara panduan harungi globalisasi

DALAM era globalisasi ini, ramai menganggap nasionalisme sesebuah negara tidak lagi bererti kerana liberalisasi ekonomi akan menyebabkan negara tidak memiliki kebebasan selepas dikuasai syarikat gergasi multinasional.

Pandangan lebih ekstrem ialah seperti terkandung dalam buku The Clash of Civilization oleh Samuel Hungtinton yang berpendapat negara bangsa akan menjadi lemah sebagai entiti politik.

Melihat apa berlaku terhadap senario dunia yang semakin gawat hari ini, tanggapan seperti di atas tidak begitu tepat. Akibat kesan globalisasi menjadikan sesebuah negara bangsa itu cuba mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan tanah airnya.

Misalnya, di negara Amerika Latin semangat rakyatnya mempertahankan kebebasan dan kedaulatan tanah air semakin meningkat akibat penentangan terhadap perjanjian ekonomi yang menyusahkan kehidupan mereka. Begitu juga di Asia di mana negara seperti Jepun, Korea dan China masih mempertahankan identiti dan semangat nasionalisme mereka.

Dalam konteks ideologi pula kita dapati perkembangan di Asia Barat yang berakar umbi daripada isu Palestin menyebabkan kebangkitan generasi Islam di rantau itu memberikan tentangan kuat ke atas orde baru dunia yang dipimpin Amerika Syarikat. Walaupun ia mengambil masa lama bagi mengembalikan kedaulatan, perjuangan mereka terus membara selagi Zionis dan Amerika Syarikat terus membuat. Malah, Hungtinton dalam bukunya itu melihat tamadun Cina dan Islam akan menjadi cabaran yang kuat kepada tamadun atau hegemoni Barat.

Sikap kita menghadapi arus dan tekanan globalisasi ini perlulah jelas. Kita seharusnya menyedari desa sejagat itu hanyalah kumpulan negara yang wujud di dunia hari ini dan kita (Malaysia) adalah sebuah daripada negara bangsa itu. Kita tidak perlu menjadi lemah dalam memperkukuhkan kedudukan jati diri dan keperibadian kita. Globalisasi tidak sepatutnya menjadikan semangat keperibadian kita lemah.

Semangat nasionalisme sebagai satu bentuk gerakan ideologi yang bertujuan menegakkan kedaulatan dan kekuasaan sesebuah negara bangsa yang bersatu perlu bersemarak di jiwa generasi muda kita. Perasaan kesetiaan perlu dimiliki rakyat Malaysia.

Kini negara hampir memasuki setengah abad kemerdekaan. Sambutan Jubli Emas 50 tahun kemerdekaan negara akan disambut pada 31 Ogos. Impian kita ialah mencapai Wawasan 2020 ke arah sebuah negara maju mengikut acuan sendiri.

Ada sembilan cabaran yang digariskan untuk mencapai hasrat berkenaan dan satu daripada sembilan cabaran itu ialah mewujudkan masyarakat Malaysia yang bersatu padu. Kita sudah mempunyai asas kukuh ke arah mencipta masyarakat yang harmoni dan bersatu padu.

Asas yang saya maksudkan itu ialah Rukun Negara – satu ideologi dan falsafah hidup rakyat Malaysia harus dilihat sebagai alat atau mekanisme penting dalam membina keperibadian dan jati diri bangsa Malaysia. Walaupun dunia dikatakan sudah bersifat sejagat, kewujudan negara bangsa masih penting dan releven bagi menghadapi cabaran yang semakin rencam sifatnya.

Rukun Negara yang mengandungi lima prinsip perlu diterjemahkan dalam bentuk semangat nasionalisme rakyat Malaysia. Penghayatan terhadap Rukun Negara mestilah merentasi dan menyisihkan diri daripada ideologi perkauman yang sempit.

Prinsip Kepercayaan Kepada Tuhan, Kesetian Kepada Raja dan Negara, Keluhuran Perlembagaan, Kedaulatan Undang-Undang dan Kesopanan dan Kesusilaan yang terkandung dalam Rukun Negara dilihat amat releven untuk membentuk jati diri dan keperibadian rakyat Malaysia pada alaf baru ini. Apa yang perlu ialah anjakan paradigma daripada melihat Rukun Negara hanya sebagai panduan dan landasan hidup rakyat dianjakkan kepada tahap penghayatan nasionalisme supaya kedudukan negara bangsa Malaysia terus diperkukuhkan. Kita tidak mahu konsep negara bangsa Malaysia hanya menjadi satu mitos tanpa penghayatan berkesan terhadap ideologi nasional ini.

Rukun Negara sebagai satu ideologi nasionalisme harus dapat mengungkap suatu perspektif mengenai Malaysia sebagai negara bangsa memerlukan ‘internal cohesion’ atau kesepaduan rakyat dalam menghadapi gelombang dan cabaran globalisasi.

Menerusi ‘internal cohesion’ ini juga kita akan mampu menghadapi sembilan cabaran yang digariskan di bawah Wawasan 2020. Akhirnya marilah kita imbas kembali kata-kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, bangsa ini mestilah sejahtera, berintegrasi wilayah dan kelompok etniknya, menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia yang dengan rasa taat setia yang tidak berbelah bahagi terhadap bangsa. Justeru, jangan biarkan globalisasi melemah dan mencairkan ketahanan dan keperibadian kita.

MOHD AYOP ABD RAZID,
Bukit Perdana, Kuala Lumpur.


3/7/2007

Kerjasama IPT, industri atasi pengangguran

MASALAH pengangguran di kalangan siswazah bukanlah isu baru. Pelbagai tindakan dirancang dan diambil bagi mengatasinya, namun belum dapat mengatasi permasalahan ini sepenuhnya.

Pelbagai andaian dibuat antaranya kualiti graduan yang tidak memenuhi syarat pekerjaan dan penguasaan bahasa Inggeris yang lemah di kalangan siswazah. Malah ada juga pihak mempertikaikan pihak universiti kerana tidak melengkapkan siswazah dengan ilmu pengetahuan khusus mengikut keperluan pekerjaan semasa, sebaliknya melengkapkan mereka dengan pengetahuan umum dalam sesuatu bidang.

Walaupun pada ketika ini sudah wujud universiti khusus seperti Universiti Tenaga Nasional, Universiti Multimedia dan Universiti Petronas, ia masih menyediakan siswazah dengan ilmu asas di mana graduan tidak semestinya diambil bekerja di organisasi terbabit.

Namun begitu beban ini tidak seharusnya dipikul institusi pengajian tinggi (IPT) semata-mata. IPT hanya menyediakan graduan dengan ilmu pengetahuan umum selama lebih kurang tiga atau empat tahun, tetapi mereka akan bekerja bagi tempoh lebih kurang 30 tahun dengan pihak organisasi dan industri.

Organisasi luar dan industri harus memikul tanggungjawab melatih pekerja dan memberi ilmu pengetahuan khusus bersesuaian dengan keperluan pekerjaan semasa. Latihan berterusan organisasi dan industri perlu kerana kepesatan perkembangan teknologi yang sentiasa berubah.

Bahagian pembangunan sumber manusia dalam setiap organisasi perlu bertanggungjawab melatih kakitangan dan tidak hanya mempersalahkan IPT kerana tidak menyediakan siswazah mengikut pasaran khusus.

Walau apa juga andaian serta alasan dibuat, masalah pengangguran di kalangan siswazah harus dipandang serius. Pihak terbabit tidak harus mempersalahkan antara satu sama lain jika mahu masalah pengangguran ini diatasi. Pembabitan semua pihak sama ada IPT, pihak industri, kerajaan dan masyarakat perlu dalam menangani permasalahan ini.

Usaha sama antara universiti dengan industri atau organisasi luar perlu bagi mengenal pasti peluang pekerjaan dan permintaan tenaga kerja semasa. Jika kini universiti bebas menetapkan matlamatnya daripada campur tangan luar, tetapi keadaan ini perlu ditukar kerana ini akan menjadikan IPT tidak berupaya memenuhi permintaan ekonomi semasa.

Pihak IPT, industri dan kerajaan perlu ada satu kerjasama secara formal dalam satu rangkaian yang khusus demi kepentingan bersama untuk melahirkan graduan yang dapat memenuhi keperluan ekonomi. Satu bentuk pakatan rapat antara IPT yang menyediakan bakal graduan dengan organisasi luar bagi memenuhi keperluan dan permintaan industri kini adalah satu tindakan wajar.

Pihak IPT dan industri perlu bekerjasama dalam membentuk kurikulum bagi menyediakan graduan mengikut keperluan pekerjaan semasa. Jalinan kerjasama IPT dan Industri dalam mengendalikan latihan secara bersama adalah satu keperluan yang mendesak ketika ini.

Siswazah perlu disediakan ilmu pengetahuan dan kepakaran khusus dalam memastikan tenaga mereka dapat digunakan ke tahap maksimum. Ini juga bagi memenuhi keperluan ekonomi dunia sekarang yang berlandaskan k-ekonomi.

Tindakan ini bukan saja dapat mengatasi masalah pengangguran malah memberi manfaat kepada membangunkan organisasi dan industri sejajar matlamat negara menjadi negara maju menjelang 2020.

ABDUL MUTALIB MOHAMED AZIM,
Pelajar Sarjana UPM.


3/7/2007